“20. YÜZYILDA TOKAT”

“20. YÜZYILDA TOKAT”

“20. YÜZYILDA TOKAT”

Tokat Siyasetinde 1980’li -90’lı yılların ‘yıldız’ isimlerini sayın deseler, herhalde ilk üç-beş kişiden birisi Metin GÜRDERE’dir. O yılların TÜRKİYE’sine damgasını vuran Turgut ÖZAL döneminde siyaset meydanına çıkmış, milletvekili ve bakan olarak kendine özgü, atak ve başarılı bir iz bırakmıştır. Bu yazımızın konusu o dönemin siyasi yorumunu, analiz veya eleştirisini yapmak değil; Sn. Metin GÜRDERE’nin hazırlamakta olduğu bir kitapla ilgilidir. Bu kitabın adı: ‘’20 YÜZYILDA TOKAT’’. Bu ad, ‘’Zamana, Olaylara ve İnsanlara Şahitlik Edenlerin Anlattıklarıyla’ ve ‘Bir Şehrin insanlarının Hikayesi’ alt başlıklarıyla desteklenmiş.
Henüz basılmamış ve yayınlanmamış kitabın adı bir hayli kapsamlı ve iddialı. İnsanlık aleminin ve dünyanın gelmiş geçmiş tarihinde belki de en sancılı, en çalkantılı, zaman zaman da en kanlı bir dönemidir
20. Yüzyıl. Aynı zaman da ileri teknoloji ve bilgi çağıdır. Böylesine anlı şanlı bir yüzyıl acaba TOKAT’ta nasıl yaşanmış?…
1. Dünya Harbi (Seferberlik; Çanakkale, Sarıkamış, Yemen…) Anıları, 2. Dünya Harbinden dolayı kıtlık ve yokluk yılları, siyasetin gelgitleri, 1970’li terör yılları, ‘’12 Eylül’ darbesi mağdurları, İstiklal Savaşı anıları ve ATATÜRK’ün Tokat ziyaretleri, kalkınma-gelişme ve sanayileşme çabaları, yaşanan doğal afet ve felaketler, dostluklar ve düşmanlıklar, Tokat’la ilgili orijinal bilgiler, ilginç olaylar, renkli kişilikler, mizahi hikâyeler… Bunların hepsi ’20. YÜZYILDA TOKAT’ kitabında yerini almış. Aktarılan bilgiler ve yaşanmış öyküler, ağırlıklı olarak kişilerin anlatılarına dayanıyor. Hangi türden bir kitap derseniz, ‘anılarla bezenmiş belgesel bir eser’ diye tanımlanabilir.
Şehrimizin simgesi olan asırlık SAAT KULESİ’nin yapılış hikâyesini, temelinin ne denli üstün bir mühendislik bilgi becerisiyle atıldığını, 33 metrelik boyuyla sade TÜRKİYE’nin değil, belki de DÜNYA’nın en yüksek saat kulesi olduğunu biliyor muydunuz? ’20. YÜZYILDA TOKAT’ın ilk sayfaları Saat Kulemize ayrılmış; kitap adeta onun ‘gong’ sesleriyle başlıyor.
Belirttiğimiz üzere kitap henüz taslak halinde. Önemli olan Tokatlılar’ın 20. Yüzyıldaki TOKAT’la ilgili bildikleri, yaşadıkları duydukları ilginç öykülerin anılan kitaba girmesidir. Şu anda 500 sayfayı bulan kitaba 150-200 sayfa daha eklenebilir. Son aşamada gözden ve elden geçirilir, tecrübeli bir yayınevi editörünün düzenlemesinden sonra basılıp yayınlanır.
TOKAT’ın yazılı kültürüne çok değerli bir katkı ve hizmet olacağı kanağatına vardığım bu çalışmasından dolayı Sn. Metin GÜRDERE’yi kutluyorum. Sonuçta kendisinin Tokat sevgisinin özgün bir ürünü olacak.

22 AĞUSTOS TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir