TOKAT KAPALI YÜZME HAVUZU VE BİR RÖPORTAJ (3)
Öğrenci sayısını arttırmayı biz de çok isteriz. Zira buna şimdilik imkân yok. Başta antrenör yetersizliği sorunu var.
Soru: Mevcut imkânların uygulanmak istenilen programa ve çalışmalara olumlu ve olumsuz etkileri ne şeklide görülüyor?
Cevap: Olumsuz etkileri çok fazla. En başta antrenör azlığı yüzünden, bir antrenör (15) öğrenciyle çalışmak yerine (40) öğrenciyle çalışmak zorunda kalıyoruz. Yardımcı eğitim malzemesi, aletler, video kasetler gibi imkânların bulunmayışı diğer olumsuz etkiler… Bu olumsuzlukların varlığıyla yapılan antrenmanların olumlu yönleri mukayese edilemez.
Soru: Size yardımcılık görevi yapan üç eleman var. Bu elemanların isimleri? Kendilerine emeklerinin karşılığı herhangi bir ücret ödeniyor mu?
Cevap: Fahri olarak görev alan yardımcı antrenör arkadaşlarına minnettarım. Bu duygumu bilhassa belirtmek istiyorum. Bu arkadaşların isimleri İbrahim Kargacıer (Lise Mezunu boşta), Güven Yetişkin (D.T.C. Fakültesi mezunu, boşta) Vecdi Ayça (öğretmen). Bu arkadaşlara maalesef ders ücreti veremiyoruz. Günde 6 saat havuzda der vermektedirler. Şu bir gerçek ki, ben 180 öğrenciyi bu arkadaşlar sayesinde çalışmaya alıyorum. Yoksa bir ek antrenörün bu işin üstesinden gelmesi düşünülemez bile. İşin mesuliyet ve sakıncasını arttıran bir yön de esas havuzun yanında bir (çırpınma havuzu) nun olmayışı. (6-7) yaşındaki çocukların 2 metre derinliğindeki bir havuzda çalıştırılması ve kontrol edilmesi son derece hassas bir konu.
Yardımcı antrenör arkadaşlara maddi imkan olarak sadece, haftada 6 saati geçmemek kaydıyla, Valilik Makamından (olur) alınarak ücret verebiliyor. Bu da çok cüz’i bir miktar oluyor, ama, hiç yoktan yine de iyidir.
Havuz, cumartesi ve pazar ünleri halka açık hizmet veriyor. Yardımcı antrenör arkadaşlar, bu sefer (cankurtaran) görevi de yapıyorlar.
Soru: Halen yarışma yeteneği kazanabilmiş öğrencileriniz var mı? Bunları bir özel yarışma düzenleyerek denemeyi düşünüyor musunuz?
Cevap: Yarışma yeteneği tam olarak değil ama, Bölgelerarası yarışmalarda yarışacak durumda öğrencilerim mevcut. Bunları, Eylül ayı içerisinde, havuzu olan illerimizle ikili müsabakalar düzenleyerek müsabakalara sokacağız.
Soru: Tokat’ta henüz bir yüzme kulübü olmadığı gibi, mevcut kulüplerin yüzme dalında herhangi bir faaliyetleri de yok. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Cevap: Evet maalesef, Tokat’ta henüz, yüzme sporuna el atmış bir kulüp yok. Oysa ki yüzme sporu kulüp havası içerisinde, ciddi bir şekilde yapılabilirse ilerleme kaydeder. Sağlıkspor Kulübü Başkanı sayın Levent Akçay’ın bu konuda bir yaklaşımı bulunmamaktadır. Bu kulübün en kısa zamanda faaliyete geçeceğini tahmin ediyorum. İnşallah en kısa zamanda olur da, çocuklar, hiç değilse lisansiye olurlar. Daha ciddi bir çalışma temposu içine girerler. Çalışma imkanlarımız da biraz daha ilerler belki.
Bir yüzme antrenörü olarak benim arzum: Başta Tokatspor Kulübü olmak üzere, bütün kulüpler bu konuya el atıp, ciddi çalışma ve rekabet havası sayesinde yüzme sporunun Tokat’taki varlığını Türkiye’de duyuralım.
Soru: Son bir sorum şöyle: Tokat’ta yüzme sporunun gelişmesi ve bir potansiyel oluşturulması yolunda neler yapılabilir? Önerileriniz nelerdir?
Cevap: Yüzmede potansiyel oluşturmak için mutlaka kulüpleşmeye gidilip, tabandaki sporcuların lisansiye edilerek, ellerinden tutulup, sporcu olduklarına inandırılmak gerekir. Kulüpler bu işe el atığında, artık sporcularımız, kulüplerarası müsabakalara katılırlar. Diğer şehir kulüpleri müsabaka için Tokat’a gelirler. Yüzmede potansiyeli artırıcı etkendir. Kulüplerin yüzme sporunda bir alt yapı oluşturup iyice tabana yayıp içinden, çıkacak iyi yüzücülerin elinden tutulup, onlara bir yön verilmesi lazımdır.
– Teşekkür ederim. Başarılar dilerim….
– Ben de teşekkür ederim….
8 EYLÜL – SESİMİZ GAZETESİ