TOKAT’IN TARİHİ ÇEŞMELERİ
Evliya Çelebi, Meşhur Seyahatnamesi’nin 5. cildinin Tokat’ı anlatan bölümünde: “Yüzlerce çeşmeler vardır ki, tarih ve diğer şeyleriyle yazsak söz uzar” diyor. Evliya Çelebi 17. yüzyılda yaşadı ve yazdı. Seyahatnamesi’nde gerçekçi bir gözle gördüklerini yazmıştır. Evliya Çelebi, yalın ve duru bir anlatımla… Gerçekdışı abartmalara özenmemiştir. Doğrudur ki, bundan 300 yıl önce; belki 300 belki 500 çeşme vardı şehrimizde Gece-gündüz; şırıl-mırıl akan çeşmelerdi bunlar. İkiyüz yıl öncesi de vardı bu çeşmeler, belki yüzyıl öncesi de. Hepsi de hayrat olarak yapılmış. Yapanları ve yaptıranları, “Sahib-ül-hayrat vel-hasenat” diye anılan çeşmeler… Ya bugün… Ya bugün! Üç beş tanesi dışında hepsi de zamanın ve insanların yıkımına uğramış, kırılmış; sökülmüş; gömülmüş ve nihayet yokolmuşlar.
Zamanın ve insanların insafsız yıkımından her nasılsa kurtulabilmiş üç-beş tane çeşme ise; birer taş yığını halinde susuz ve yalnız bekliyorlar öyle. Neyi bekliyorlar ki dersiniz. Diğer yüzlercesi gibi yokolmayı mı yoksa yeniden hayata dönmeyi mi?
Bunca zamana karşı direnip durduklarına göre hayata dönmeyi çoktan haketmişler. Onların bu halini bundan 25 gün önce Nurettin İmre de gazetemize yazmıştı. Bir kampanya açılmasına vesile olur ümidiyle bir kez daha yazıyoruz.
Tokat’ın tarihi çeşmeleri birilerini bekliyor… Belki bir kurum veya bir derneği, belki bir kişi veya kişileri… Sahib-ül-hayrat vel-hasenat olmak isteyenleri…
16 MAYIS – SESİMİZ GAZETESİ