“GAZİ OSMAN PAŞA VE DÖNEMİ SEMPOZYUMU”NDAN NOTLAR (5)
Üçüncü oturum Prof. Dr. Esin Kâhya’nın başkanlığında başladı. Bu oturumda, Prof. Dr. Bahaddin Yediyıldız “G.O.P. nın Şahsiyeti” Prof. Dr. Bayram Kodaman “G.O.P. Döneminde Eğitim Hareketleri” Prof. Dr. Muzaffer Tufay, “Slav Kaynaklarına göre G.O.P”, Dr. Rıfat Öztürk “Tokat Voyvodası Salih Ağa’nın Muhalefeti” konulu tebliğlerini sundular.
Prof. Dr. Kodaman, Osmanlı-Türk-İslam kavramları düzeninde dururken şöyle bir yargıya varıyordu: “- Osmanlı İmparatorluğu yıkılıyorken (ulusallık) yerine (Osmanlılık) kavramında ısrar ediliyordu. (Bütün dünyanın aksine. Çünkü o devirde ulusal devlet olma bilinci bütün dünyayı sarmıştı) Avrupa dini temelleri terkederken biz, (İslam)’ın başına bir de (Pan) koyduk. Yani, (Panislamizm) diyerek İslamiyet kavramına çok daha geniş, siyasi bir anlam kattık. (Türklük) ise ihtiyat fikir olarak öne sürüldü, yüzde yüz konuşulmadı. Aslında Osmanlı-Türk-İslam kavramları birbirine zıt değildi. Bunları tutan fikir sahipleri kişiler birbirine zıttı. (Türkçülük), Türkiye Cumhuriyetini korudu.
Prof. Yediyıldız, “Gazi Osman Paşa’nın esaslı bir biyografisi (yaşam öyküsü) elde yok; kırıntı, alıntı bilgiler var” dedi.
Üsküp Türklerinden Prof. Tufay, “Türklüğü her yerde savunmalıyız”: “Ruslar kimmiş, 350 sene Tatar Türkleri’nin adlarını değiştiren Ruslar değil miydi? Bulgaristan’ın bugün yaptığını, dün Ruslar yapıyordu” diyor ve ekliyordu. “Biz kendi kültürümüzü koruyamazsak, onlar, İstanbul’a da Ankaraya da, Tokat’a da gelirler.”
Dr. Rifat Öztürk’ün “Tokat Voyvodası Salih Ağa’nın Muhalefeti” konulu tebliğini ayrı bir yazı konusu yapacağız.
Tebliğlerin sunuluşu bittikten sonra, değerlendirme yapılmak üzere, Prof. Dr. Bedri Gürsoy, Prof. Dr. Ercüment Kuran, Prof. Dr. Esin Kâhya “Değerlendirme Kurulu”nu oluşturdu.
Prof. Dr. E. Kuran: “Aydınların sezemediği ama köylümüzün, halkımızın sezdiği gerçekler var ilim başka, pozitivizm başka. Bize bir akım geldi mi kalıcı bir moda oluyor. Batı, pozitivizmi de, Darvinizmi de artık geride bıraktı.”
Prof. Dr. B. Gürsoy; “Türk tarihinde bir Gazi Osman Paşa olayı, Türkiye’de de bir Tokat olayı var. Akıncı, yaratıcı bir insanın toplumla el ele verdiği zaman neler yapabileceğini Tokat Olayı’nda görüyoruz.” Prof. Gürsoy, konuşurken eline bir kitap verildi. Bu kitap “Dünden Bugüne Tokat’a Genel Bir Bakış” adlı Tokat Valiliği Şeyhülislam İbni Kemal Araştırma Merkezi’nin bir yayınıydı. Prof. Gürsoy, bu yayından dolayı Araştırma Merkezi’ni tebrik etti.
Sempozyumun kapanış konuşmasını Valimiz Recep Yazıcıoğlu yaptı. Vali Yazıcıoğlu “Toplum neyi susamışsa, onun arayışı oluyor. Bizde bilgiye kültüre susamışlık yok. Basınımız renkli, gelişmiş ülkelerde günlük basın renksiz… Niye bizde basın boyalı ve renkli? Böyle gördük, böyle şekillendik, böyle bir gelişim var. G.O.P. hakkında ayrıntılı bir eseri henüz daha yazmamışız. Onunla ilgili birçok bilgileri Rus kaynaklarından almışız. Serbest tartışma ortamında dahi kolay kolay resmi tez ve görüşlerin dışına çıkamayız. Bunun dışına çıktık mı rahatsız oluruz. Oysa, renk farkı, ton farkı bunlardır, gelişmeyi sağlayan. Değişik görüşler, değişik tesbitler bazı aydın, liberal insanlarımızı hemen rahatsız eder. Hür düşünceyi, benimser görünen aydınlarımızın o derece tahammülü olmaları lazım.”
Vali Yazıcıoğlu tok ve açık sözlü konuşmasını, şöyle sürdürdü: “Resmi tarih yazan Emin Oktay 2. Abdülhamit’e (kızıl sultan) der. Bir de objektif (nesnel) tarih var. Bu tarih de 2. Abdülhamit olayına değişik bakar, o devirdeki adına (Jöntürk) de denilen bir kısım aydınların eşkıya ile Rum’la, Ermeniyle yola çıktıklarını, yıkıcılık yaptıklarını tesbit eder. Bunları tesbit etmek, işin doğrusunu araştırıp bulmak, tarihi yanılgıları göstermek, asıl inançlarımıza uygun olan Cumhuriyet rejimini zayıflatmaz, ona güç katar güç! Kendimizden korkmayalım. Kemikleşerek yürüyor hayat.. Yeni İbni Kemal’ler, yeni Gazi Osman Paşa’lar her zaman lazım.
DÜZELTME:
1- Gazetemizin 15 Eylül tarihli nüshasında yayınlanan “Gazi Osman Paşa ve Dönemi Sempozyumundan Notlar” başlıklı yazı dizisinin 5.nci paragrafında “Avrupa bu imajı nasıl yıkmıştı? Türkleşerek mi, İslam adaletlerini alarak mı?” ibaresindeki (İslam adaletleri) deyimi (İslam adetleri) diye çıkacakken dizgi hatasıyla çıkmıştır. (…. İslam adetlerini alarak mı?) olacaktır.
2- Gazetemizin 17 Eylül tarihli nüshasında yayınlanan “Gazi Osman Paşa ve Dönemi Sempozyumu’ndan Notlar” başlıklı yazı dizisinin 4.ıncı paragrafında “Ruslar kimmiş? 350 sene Tatar Türklerinin adlarını değiştiren Ruslar….” İbaresi yanlış çıkmıştır. Doğrusu: “…….350 sene Tatar Türkleri’nin atlarını tımar eden Ruslar….” şeklindedir.
Düzeltir, özür dileriz.
17 EYLÜL – SESİMİZ GAZETESİ