SEMPOZYUM NOTLARI (6)

SEMPOZYUM NOTLARI (6)

SEMPOZYUM NOTLARI (6)

Emekli öğretmen Mustafa Özcoşan, “Türk Gençliğinin Eğitimi Problemi ve Çözüm Yolları” konulu tebliğin müzakeresi sırasında söz isteyip; “Toplumca okumayı sevmiyoruz. Dünyada en az kitap okuyan toplumlardan biriyiz. Gençler de yetişkinler de okumuyor. Bizim ders kitaplarımız, maddi – manevi ihtiyaçlara cevap veremediği gibi, çekici de değil. Not ve sınav korkusuyla yıl içinde bakılan kitapları, yıl sonunda öğrencinin yaktığına şahit oluyoruz. Öğrencide kitaba karşı nefret değil, sevgiyi yeşertmek lazım” dedi.
Yardımseverler Derneği Başkanı Nilgün Ersoy da; “Milli kültür ile Yabancı Dil Öğretimi Arasındaki Münasebet” tebliği görüşmeye açılınca söz alarak soru yöneltti. İlmin beynelmilel olduğunu, komünist ülkelerin dahi kapalı toplumdan açık topluma geçiş yapmak zorunda kaldığını, gençliğin pop müziğiyle dans ettiğini, onlar dahi gençliği zaptedemiyorlar diyen Nilgün Ersoy; Laik eğitiminden uzaklaşınca kapalı bir topluma dönüşebileceğimizi, ayrıca sempozyumu iki gündür izlediğini, harf inkılabından hiç bahsedilmeyişinden üzüntü duyduğunu açıkladı.
Nilgün Ersoy’a cevap veren tebliği sahibi Prof. Dr. Bayram Kodaman; “Bizde genellikte Batı’nın belli bir kesimi izleniyor, gelip geçici modalara bakılıyor. Esas Batı’yı Batı yapan temel değerler farkedilmiyor. Bizim de temel kültür değerlerimiz vardır. Niyetimiz kapalı bir toplum değil. Kapalı bir toplum olmayı kesinlikle istemeyiz” dedi.
Prof. Dr. Ercüment Kuran da, aynı sorulara cevap vermek için söz aldı. “Fransa açık toplumdur. Ama toplumu, dini özelliklerini ortadan kaldırma değil. Temel kültür özelliklerini de ortadan kaldırmış değil. Bu özellikler ortadan kaldırılınca, toplumdaki temel iletişim yok oluyor. Laikliğe hiç bir şey demiyoruz. Her toplumun tarihsel bir kültürü vardır. Harf inkılabının reddi söz konusu değil. Atatürk, harf inkılabını yüzde 7 oranındaki okuma yazmayı, yüzde 100’e çıkartmak için yapmıştır. Bir maksat daha vardı. Bu maksadı o zamanın inkılapçı yazarları Falih Rıfkı Atay ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu şöyle açıklamışlardı: “Biz harf devrimini, milleti eski kültürden koparmak için, yeni bir millet yaratmak için yaptık.”

9 EKİM – SESİMİZ GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir