TOPÇAM SEFERİ ANILARI… (4)
İçinde yüzüyormuş hissini duyduğumuz beyazlı, sessiz evren, 40 dakika kadar süren yolculuğumuz sonunda vardığımız Tekmezar mevkiinde Orman şantiyesinin önünde sabitleşti. Burada bizi, Orman Bölge Şefi O.Y. Mühendisi Ebil Kılınç ve şantiye personeli ormancılar karşıladı. Baktık, herkes tamam. Yolda kalan yok. Bir orman kulübesine girdik. Burada bize, Tokat Orman İşletme Müdürümüz Muammer Cankurt bir brifing verdi.
Muammer Cankurt, Tokat Orman İşletmesi’nin Topçam’la ilgili plan ve projeleri hakkında özet bilgiler verdi. Bozuk alanlarda ıslah çalışmaları… Çok bozuk sahaların tamamen sökülüp yeni baştan ağaçlandırma çalışmaları… Gerçek anlamda ormanlaşmayı ve doğal dengeleri sağlayacak bir dizi proje…
Bu projelerden ilginç bir tanesi de, Topçam’da geyik ve karaca neslinin yeniden ihyası. Çok eski yıllarda Topçam’da geyik avlandığını biz de duymuştuk. Geyik neslinin ihyası ve koruma altına alınması hususunda, Orman İşletme Müdürümüz şimdiden M.K.E. Kurumuna tel örgü siparişini vermiş bile.
Bundan sonra kayak denemeleri başladı. İlk denemeler Dr. Ömer Balak ve İşadamı Orhan Diren’den. İkisi de antrenmansız olduklarından 5 – 10 dakika sonra pes ettiler. Daha sonra piste çıkan Vali Yazıcıoğlu, doğal pist halindeki yol üzerinde belki bir 5 km, kayarak su kayağında olduğu gibi kar kayağında da kabiliyetini gösterdi.
Topçam seferiyle şunu anladık ki, Topçam’ın istikbali parlak. Uzun vadede çok büyük orman varlığı… Mesire – piknik …. Dağ turizmi… Kayak Merkezi… Av turizmi… Gençlik kampları… Spor hazırlık kampları…
Orman orman!… Yine Orman!… Arkadaşlar! Gideceksin, göreceksin, tanıyacaksın… Çalışacaksın, çabalayacaksın, yorulacaksın… Önce cefa, sonra sefa… Harbiye’deki Divan Pastanesi’nde boza içerek Zap suyuna ağıt yakmayacaksın! Otel lobilerinde ve entel barlarda kafa çekerek memleket kurtarmayacaksın!..
Topçam Seferi’nin sonunda bütün kötümserlikleri ormanın kuytu bir köşesine bırakarak, apaydınlık bir iyimserlikle dönüyoruz artık. Şenolasın TOPÇAM!
19 OCAK – SESİMİZ GAZETESİ