TOKAT KÜLTÜR FESTİVALİNDEN HABERLER (1)
Bu bir kültür festivali… Tabi kültür festivali denince bunun içine; güzel sanatlar, zaanat da denilen el – sanatları, tiyatro gösterileri, halk oyunları, eski eserler, endüstriyel ürünler, müzik- eğlence ve şenlik giriyor.
“TOKAT KÜLTÜR FESTİVALİ” deyince de bu saydıklarımızın hepsi var. Olmayan şey ne derseniz, çok daha fazlasını beklediğimiz “ilgi” diyebiliriz. Bu da herhalde zamana bağlı bir keyfiyet. İlk yılında bu iş bu kadar olurdu. Ama herhalde Taşhan’daki “Sanayi Ürünleri Sergisi”ne, küçük sanayici veya orta çaplı sanayicilerimizin çok az sayıda katılmış olmaları hayal kırıklığı yarattı. Oysa ki bu festival adı üstünde Tokat’lınındı.
Festivalin ilk iki gününde doğrusu sergiden sergiye koşuşmaca yaptık. Bazılarına hiç uğramadık. Nasılsa bir hafta açık değil mi? Görürüz elbet Sergileri içimize sindire sindire gezmek istiyoruz. İşte bunlardan birkaçı…
Kemal B. Sarısözen’in Sergisi:
Kıymetli herşehrimiz, üstad müzisyen Kemal B. Sarısözen’in avcılık merakından kaynaklanan, çekici bir şekilde adeta bir tabiat müzesi gibi gösterime sunduğu “DOLDURULMUŞ HAYVANLAR SERGİSİ” 42 tür hayvanı vücut veya post olarak düzenlemiş. Bunların çoğu av hayvanı, Sergi izleyenlerin ilgi ve beğenilerini çekiyor. Bu serginin yeri G.O.P. İlkokulu.
Halk Eğitim Merkezinin Biçki- Dikiş ve Nakış Sergisi:
Yine G.O.P. İlkokulunda Halk Eğitimcilerin karma sergileri var. Tokat, Niksar, Artova, Erbaa, Reşadiye, Almus, Zile ve Turhal ilçeleri Halk Eğitim Merkezlerinde yetişen bayan kursiyerlerin yarışmada derece almış eserlerini iftihar duygularıyla izledik.
Sanayi Ürünleri Sergisi:
Taşhan’da Tokat Halıcılık Okulu’nun halıları Tokat Halk Eğitim Merkezi Beceri Kazandırma kursları çeşitli ürünlerini, Tokat Müftülüğü’nün tarihi halı ve kilim ve Diyanet yayınları, Erbaa İstihdamı Geliştirme Merkezi (ERBİM). DİMES, KONEKTAŞ, TEKEL’İN ve bazı küçük sanayicilerin endüstriyel ürünleri, İl Tarım Müdürlüğün ipek böcekçiliği sergisi, TÜRKİYE Gazetesi’nin çeşitli yayınları ve bağlı olduğu şirketin sağlık malzemesi sergisi. Dr. Nurettin İmre’nin “Eski Tokat Evleri” sergisi, Uğur Şahin ve Ertan Güveri’nin “Eski Tokat Camileri” adlı fotoğraf sergisi.
Bu sergiler de gezenin büyük ilgilerini çekip bilgilerini artırıyor, takdir duyguları uyandırıyor.
Lütfi Esen’in Resim ve Karikatür Sergisi:
Yerel ressam Lütfi Esen, festival dolayısıyla 2. kişisel resim ve karikatür sergisini Özel İdare’nin fuaye salonunda açtı. Genç ressam Lütfi Esenin yeni sergisinde yer alan eserleri guvaj boya desenler, karikatürler olarak göz dolduruyor. Karikatürler daha çok kültür meselemizi işliyor. Resimlerin hepsi de özgün eserler.
İSTİKLAL SAVAŞINDA TOKAT KONULU PANEL:
Özel İdare Salonunda izlediğimiz paneli Tokat Ziraat Fakültesi düzenlendi. Prof. Dr. Ahmet Çıtır’ın yönettiği panele konuşmacılar olarak o günlerin canlı şahidi Fahri Latifoğlu, Fakülte ve yüksek okulların öğretim görevlileri Hüseyin Aydın, İsmail Polaşer, Ticaret Lisesi öğretmeni Yusuf Şeniz katıldılar. Paneli Vali Vekilimiz E. Selçuk, Botsalı Belediye Başkanı İsmet Saraçoğlu ve Ziraat Fakültesi Dekanı M. Emin Tuğay da izlediler.
28 HAZİRAN – SESİMİZ GAZETESİ