CÜNAYT ARKIN’ın KONFERANSI

CÜNAYT ARKIN’ın KONFERANSI

CÜNAYT ARKIN’ın KONFERANSI

Geçtiğimiz Cuma günü, Saat: 14.00 sularında, G.O.P. Üniversitesi Konferans salonu ve salona giden yollar anababa günü gibiydi. Üniversitesinin kültür faaliyeti programına ilişkin seri konferanslardan biri daha verilecekti. “Uyuşturucu ve alkolün zararları” konulu konferans, rektörlük, YEŞİLAY Tokat Şubesi ve TGRT tarafından müştereken organize edilmişti.
O günler Yeşilay Haftası idi aynı zamanda YEŞİLAY malum, alkollü içki ve uyuşturucu madde tüketimiyle mücadele etmek gayesiyle ta 2 mart 1920 tarihinde kurulmuş, kamuya yararlı bir dernek. “YEŞİLAY” ve “MAVİ KIRLANGIÇ” adlı aylık dergiler yayınlıyor. Bu denli önemli bir mücadeleyi sadece bir derneğe havale etmek, olmaz.
T.C. Anayasası’nda, genel sağlık, vatandaş ve toplum sağlığının düzenlenmesi ve bilhassa gençlerimizin alkol ve uyuşturucu gibi zararlılardan korunmasına dair hükümler yer almıştır. Yer almıştır da, bu hükümler rafta mı durmaktadır, ya yoksa hayata geçip uygulanmakta mıdır? İşte burası önemli. Son istatistikler ürkütücü rakamlar veriyor.
Tehlike çanları, öncelikle gençlerimiz için çalıyor. Çünkü 30-40 yaşından sonra alkollü içki, uyuşturucu ve sigaraya başlanmaz, hep gencecik yaşlarda başlanır, alışır. “Rakamlar ürkütücü” Ülkemizde kişi başına düşen alkollü içki tüketimi, yılda, 1 Litreden 36 litreye yükselmiştir. Süt tüketimi ise 15-20 litreyi geçmiyor. Ülkemizdeki alkol tüketimindeki her yıl katlanarak çoğalan artış, belki de bir dünya rekorudur. Uyuşturucu madde tüketiminde yine son yıllarda bir patlama olduğunu Gazete ve TV haberlerinden öğrenmekteyiz.
Bereket versin ki ülkemizde, böylesine hayati bir meseleyi sadece YEŞİLAY Derneğine veya Devlet’e ihale etmeyen kuruluşlar da var. Az da olsa var. Bunlardan birisi TGRT kuruluşudur. İşte TGRT, Türk Sinemasının yıldız ismi Cüneyt ARKIN’a bir görev vermiş. Cüneyt ARKIN da bu görevi seve seve kabul edip, adeta elde asa ayakta çarık İl İl dolaşarak dikkatleri “Uyuşturucu ve alkol tehlikesi” üzerine çekiyor, gençleri uyarıyor.
Türk- İslam tarihinde yaşamış Malkoçoğlu ve Battal-Gazi gibi efsanevi kahramanları beyaz perdede G.O.P Ü. Konferans salonunu dolduran yüzlerce gence hitaben “Hedef sizlersiniz!” diyerek başladığı konuşmasında karşı karşıya bulundukları tehlikeli tuzakları anlattı. Zaman zaman espriler ve fıkralarla renklendirdiği konferansında, soru-cevap şeklinde devam ederek gençlerle iyi bir iletişim kurdu.
Bugün ülkemizde, alkollü içkilere harcanan para yılda 20 trilyon lira, sigaraya yani dumanla savrulan para ise 60 trilyonlara çıkmıştır. Bu kadar büyük paralarla ülkemize yararlı, ne büyük işler yapılacağını şöyle bir düşünsek ne iyi olurdu. Sözgelimi, şu anda G.O.P Üniversitemize acilen 60 milyar lira lazım, ama bulamıyoruz. 60 milyar, 60 trilyonun sadece binde biridir.
Meselenin sağlık boyutu, çocuklarımız, gençlerimiz, bilhassa genç kızlarımızın sağlıklarını tehdit edici boyutları ise, giderek alkolizme, anarşi ve teröre uzanan boyutları ise çok daha yaşamsal önem arzetmektedir.
Alkol ve uyuşturucu meselesiyle bağlantılı olarak, ayrıca son yıllardaki aşırı sigara tüketimindeki yabancı sigara payının müthiş artmasıyla da bağlantılı olarak Ülkemizdeki yabancı senaryolara da Malkoçoğlu’na yakışır bir cesaretten dikkat çeken Cüneyt Arkın, gerçekten etkili olmuştur.
Cüneyt ARKIN, bu senaryoların bizim gibi ülkeleri içten çökertme planlarımız birer uygulaması olduğunu ve bu senaryoların Amerikan ve batı emperyalistlerince yazılıp işbirlikçilerincede sahneye konduğunu “çağdaşlık” ve “Modern yaşam” gibi sloganlarla sürüm yaptıklarını, neticede sömürge-toplumlar oluşturup kasalarını nasıl doldurduklarını, fıkra ve espri karışımı bir üslupla bir güzel anlattı.
Biz de iyi ki, Üniversitemiz Rektörlüğü, Yeşilay Tokat Şubesi ve TGRT’nin böylesi bir birlikteliği oldu da böylesine uyarıcı bir konferans verildi diyoruz. Başta konferansı veren Sayın Cüneyt ARKIN olmak üzere, adı geçen kuruluşların sayın yöneticilerini tebrik ediyoruz.
Bir hafta sonra görüşmek ümidiyle hoşça kalın diyoruz, Saygı ve Sevgiyle…

14 MART – TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir