ÇÖP DEYİP GEÇMEYELİM…

ÇÖP DEYİP GEÇMEYELİM…

ÇÖP DEYİP GEÇMEYELİM…

Günümüzde çöp, bir çevre sorunu olmuştur. Bilhassa büyük şehirlerde atık maddeler, adeta çöp dağları haline gelmekte ve yeni çöp depoları için yer bulmak dahi güçleşmektedir.
Hızlı ve sağlıksız kentleşme, sanayileşme olgusu, aşırı tüketim ve değişen tüketim alışkanlıkları, çöplerin toplanması, depolanması, değerlendirilmesi gibi konuları önemli bir faaliyet dalı olarak ortaya çıkartmıştır.
Çevreye zarar veren atıklar, kaynak bakımından üç grup altında toplanır. Endüstriyel atıklar, evsel atıklar ve özel atıklardır. Dolayısıyla bu tür atıklar, doğrudan alıcı ortamlara verilmez. Maalesef ülkemizde sanayi kuruluşları (fabrikalar), pahalıya malolduğu bahanesiyle arıtma tesislerini ya kurmuyor, yada yetersiz kuruyorlar. Arıtma sonucu atıkların yok edilmesi dahi önemli bir meseledir. Bunların uygun yerlere gönülmesi ve sızıntı sularının yeraltı sularına karışmasının önlenmesi gereklidir.
Özel atıklar grubuna giren “Hastane atıkları”, “Zehirli atıklar”, “Radyoaktif atıklar” ve “Piller” de, “Katı Atık Yönetimi” mevzuatına göre çözümlenmesi gereken atık maddelerdir. Özel işlemlere tabii tutulmaları gerekir. Katı atık yönetim şehirlerde Belediyelerin kontrolü altındadır.
Mesela desek: Hastane atıkları TOKAT’ta ne gibi bir işleme tabi oluyor? Hastane atıkları yönetmeliğine göre işlem yapılıyor mu? Bizim bildiğimiz kadarıyla yapılmıyor. Diğer atık maddelere de fenni bir işlem yapıldığını duymadık.
Şehrimizin genel çöp deposu, yani çöplüğü Yeşilırmak kenarındadır. Vahşi bir çöplüktür. Çevreye ve bilhassa Yeşilırmak’a zarar vermektedir. Bu çöplüğün bir an evvel fenni bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.
Belediyemiz bu konuda bir proje çalışması yapmaktadır. Temennimiz bu projenin bir an evvel uygulanmasıdır.
Evset atıklar, diğer bir deyişle kentsel çöplerin çoğunu mutfak atıkları, kalan kısmını ise kağıt, karton, tekstil, metal, cam, plastik, cüruf, kül gibi maddeler oluşturur. Bu saydığımız maddeler ise birçoğu geri dönüşümlü maddeler sınıfına girer, endüstriyel hammadde olarak geri kazanılır. Bizde bunun pek az bir kısmı toplanarak (çöp deposundan toplanarak) ekonomiye geri döner, daha işin başlangıç safhasında toplanması ve kazanılması şeklinde bir sistemi maalesef henüz kuramadık.
Bu konuda BELEDİYE’miz şöyle bir girişimde bulunsa nasıl olur: Şehrimizin birkaç noktasına dönüşümlü atık maddelerin atılabileceği KUMBARALAR koymak suretiyle vatandaşın, plastik (pet şişe), karton (tetra – pak kutuları) kağıt cam ve metalik (meşrubat kutusu) vb. atık maddeleri bu kumbaralara atma alışkanlığı kazandırmayı bir denesek.
Şehrimizin ve yakın çevresinin temizliği, güzelliği ve sağlığının koruması, her çeşit katı atık ve çöplerin düzenli ve fenni bir şekilde toplanması depolanması, imhası veya değerlendirilmesiyle sağlanabilir.
Çöp deyip geçmeyelim. Günümüzde çok ciddi bir çevre meselesi kabul edilmektedir. Başta insan sağlığı olmak üzere, doğal yaşam ortamının korunması ve ekonomiye geri kazanım katkısı bakımlarından düşündüğümüzde, meselenin acilen çözüm beklediğini görürüz.
Umarız, Belediye Başkanımız sayın Nizamettin AYDIN, şehrimizin çöp meselesini bir çözüme kavuşturur. Aslında hepimiz bu çözümde görevli olabileceğimizi kabul etmeliyiz. Şehir içinde sağa- sola rastgele attığımız çöpleri ve dönüşümlü atık maddeleri (plastik, metalik, cam, kağıt, karton vb.) ev ve işyerlerimizde biriktirmeyip nasıl çöpe verdiğimizi şöyle bir düşünürsek, şehirde yaşamanın bazı kuralları olacağını da hatırlamış oluruz.
Saygı ve Sevgiler. Hoşça kalın…

4 NİSAN – TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir