NİKSAR ÇAMİÇİ YAYLA ŞENLİKLERİ
Dini ve Milli bayramlardan ayrı olarak, çeşitli İl, şehir kasaba ve köylerde fuar, festival, panayır, şenlik ve şölen şeklinde düzenlenen, yöresine özgü adlar verilen birtakım etkinlikler vardır. Bunların bir kısmı geleneksel bir özellik kazanmıştır. Her yıl veya daha uzun aralıkla da olsa sürekli yapılır. Bir kısmı da ya zaman zaman düzenlenir, ya da yeni başlatılmıştır.
İlimizde bildiğimiz kadarıyla festival, panayır ve şenliklerden geleneksel olanları şunlar: “Reşadiye Altın Koç Festivali”, “Almus Vişne Festivali”, “Zile Kiraz Festivali”, “Niksar Emrah Kültür ve Sanat Şenliği”, “Başçiftlik Halı Festivali”, “Almus Akarçay Kasabası Mahlep Festivali”, “Erbaa Keçeci Köyü Keçeci Baba Şenliği”
Yeni yeni başlatılan festival ve şenlikler ise; “Tokat Kültür ve Sanat Festivali” (1989’da bir kez yapıldı)” Tokat Topçam Şenliği (1955’de ilk yapıldı)”, Niksar Çamiçi Yayla Şenlikleri (İki yıldır düzenleniyor)”.
Bu yıl 7-8-9 Haziran günlerinde ikinci kez düzenlenen Niksar Çamiçi Yayla Şenlikleri, dolu dolu bir programla geçti. İlk gün, Belediye Başkanı Ahmet Duran ÜNVERDİ ve Kaymakam Aydın Akkor’un konuşmalarıyla açılışı yapılan Şenlik’te Folklor gösterileri, Sanayi Ürünleri Sergisi, El sanatları ve Resimlerle Niksar Sergisi, Niksar Çeyiz Sandığı Sergisi, ilgi ve beğeni topladı. Günün akşamında Niksar (ın Fidanları) türküsünün adıyla Niksar Kalesi’nde müzik-eğlence vardı.
Şenlik ikinci gün, “Danişmendliler döneminde Niksar ve Niksar’ın Fethi” konulu Sempozyum’la devam etti. Bu sempozyumda başta G.O.P. Üniversitesi olmak üzere çeşitli Üniversitelerden davet edilmiş hocalar, konuyu değişik açılardan işleyen tebliğlerini sundular. Bu etkinliğe bilgi şöleni adı verilmişti. Bilgi şöleninin birinci oturumdan sonra, Niksar mutfağından ilginç örnekler Belediye düğün salonunda sunuldu. Bilgi şöleni ikinci oturumda da yine Danişmend döneminin kültür, sanat ve mimarisini ve Niksar’ın fatihi Melik Danişmend Gazi’nin destanî şahsiyetini tebliğleriyle anlatan hocaları dinledik.
Bilgi şöleninin değerlendirmesini İstanbul Üniversitesi’nden Ortaçağ Tarihi hocası Prof. Dr. Işın Demirkent yaptı. Değerlendirme konuşması sırasında bazı gereksiz tartışmalara da yol açıldı ve esas varılan sonuçların yorumlanması ıska geçilmiş oldu. Bilimsel araştırmalara dayanan tebliğlerden dinleyenler yararlandı. Umarız, G.O.P ÜNİVERSİTESİ bu tebliğleri kitaplaştırıp kalıcı hale getirir.
Niksar Çamiçi Yayla Şenlikleri’nin ikinci günü, Gençlik ve Kültür Merkezi’nde halı yarışması ile sürdü. Burada özellikle Niksar Başçiflik, Almus Çevreli, Tokat çat kasabaları ve daha birçok yöreden gelen el dokuması değerli halılar göz kamaştırıyordu. Niksar artık halıcılığın önemli bir merkezi haline geldi. Sümerbank burada Bölge Müdürlüğü kurup sipariş halı dokutuyor. İkinci günün aşamı ise Belediye Ayvaz Parkı’nda “Şiirlerle Niksar Geceleri” ismiyle etkinlik yapıldı. Kendi şiirlerini bizzat okuyan dokuz şairin geçit resmi gibi bir gece oldu. Ayvaz Parkı tıklım tıklım dolu idi. Valimiz sayın Ayhan ÇEVİK de oradaydı. Şiir gecesinde gözlerimiz, hem Zileli ve Niksarlı, hem de Tokatlı bildiğimiz ünlü şair Cahit KÜLEBİ’yi aradı. Herhalde bir hayli yaşlanmış haliyle gelemedi. Allah sağlık afiyet versin. Şiir gecesi için önerimiz şu olabilir. Park ortamında, açık havada, şiir gecesi pek gitmiyor, açık havada yankılanan şiirler pek anlaşılamadığı için ilgi giderek azalıyordu.
Şenliklerin üçüncü günü Çamiçi yaylasında geçti. Çocukların da katıldığı karakucak güreşleri, daha sonra yıldız gençler ve büyüklerle devam etti. İlgi yoğundu, yayla insanla dolup taşıyordu. Güreşlerden sonra müzik eğlence programı başladı. Mahalli sanatçılardan başka T.H.M. ve T.S.M’nin bazı ünlü sanatçıları da zevkle dinledi. Bu arada folklor gösterileri ve hediye çekilişleri yapıldı. Bu yıl ikinci kez düzenlenmiş olan NİKSAR ÇAMİÇİ YAYLA ŞENLİKLERİ güzel izler ve anılar bırakarak sona erdi. Niksar Belediyesi başarılı bir organizasyona imzasını attı. Temennimiz şu ki, Çamiçi Şenlikleri sürekli, başka deyişle geleneksel hale gelsin. Çamiçi Yayla Şenlikleri’nin gerek hazırlanması ve gerekse hayata geçirilişine tüm emeği ve katkısı geçenleri ayrı ayrı candan kutluyor. Niksar Belediye Başkanı Ahmet Duran ÜNVERDİ’yi de hassaten tebrik ediyoruz ve darısı tekrarına diliyoruz.
13 HAZİRAN – TOKAT GAZETESİ