KENT EKOLOJİSİ
“Kent ekolojisi” deyimi yeni yeni kullanıma girmekle beraber, aslında yeni bir kavram sayılmaz. Çünkü, adına şehir veya kent denilen toplu yaşam ortamında, “kent ekolojisi” kavramı kullanılsın veya kullanılmasın, artı veya eksi düzeyde yaşanan bir olgudur.
Basit tanımıyla, imajında yeşile önem veren bir kent, sağlıklı bir çevre için gerekli diğer konulara da dikkat ediyorsa ekolojik bir kent gelişimine aday demektir.
Peki ya “ekolojik kent gelişimi” ne demektir? En özet tanımıyla, bir kentte gerçek yaşam kalitesinin tutturulması anlamını taşır.
Yaşadığınız kentten hem geleneksel, hem ilerici ve hem de çok yönlü düşünce, yaratıcı bir bütünlükle birleşmiş, sürekli değişim içinde eskiyi koruyabilmiş ve onu yeni ile organik bir şekilde birleştirebilmişse: gerçek yaşam kalitesi işte bu şekilde ortaya çıkıyor.
Başka bir ifadeyle söylersek, ekolojik kent gelişiminin olduğu bir şehirde, sürekli değişim içinde eski korunur ve yeni olanla organik bir şekilde birleştirilir. Şehrin tarihsel dokusunda tarihi mimari eserleri muhafaza edilirken ve modern mimari yapılar şehrin bütüncül imar planına göre şekillenirken, modern çağın teknolojik yenilikleri de tarihsel dokuyu canlandırır.
Yukarıda kent ekolojisi deyince yeşile verilen önemden ve gerçek yaşam kalitesinden dem vurduk. Bilindiği gibi yeşillik insanı dinlendirir, çiçekleri seyretmek keyiflidir, kuşların cıvıltısı neşe verir. Bir şehirde mevcut yüksek ağaçlar ise, orada yüksek bir yaşam düzeyine yeterli bir delil olmasa bile sağlam bir çevre duyarlılığının simgesi sayılır.
Tokat’ta ekolojik kent gelişimi ne durumda? Manzara (peyzaj), mimari estetik ve sosyal estetik ne durumda? Yeşilimiz, çiçeklerimiz ve kuşlarımızdan ne haber? Yüksek ağaçlarımız kaç tane? Ve ortalama yaşam düzeyi ne halde?
Soralım ve düşünelim…
Hoşça kalın…
8 AĞUSTOS – TOKAT GAZETESİ