TOKAT ÇEVRE YOLU
Şükürler olsun, artık bizim de bir çevre yolumuz olacak. Yıllar yılı Çevre Yolu deyip durduk. Nihayet bu yıl yapımına başlandı. Bu konuda, bilhassa yolun güzergâhı konusunda çeşitli görüşler beyan etmişse de aslolan Karayolları Teşkilatı’nın teknik kararıdır. Çünkü bir yolun nereden ve nasıl geçeceğine dair karar verilmezden önce bir bizi inceleme ve araştırma yapılmaktadır. İşin teknik sorumlusu Karayolları’dır.
Tokat Çevre Yolu’nun güzergâhı, Tokat-Turhal karayolu üzerinden Organize Sanayi Bölgesi’ne girilip Derbent Boğazı’ndan Erenler istikametine yöneldikten sonra Haşdağı ile Ahmaklar Dağı arasından Küçük ve Büyük Beybağı’nın yukarı yamaçlarından geçerek Kat merkaya Mevkii civarında Sivas karayoluna kavuşmaktadır. Çevre yolumuzun güzergâhı bu şekilde kesinleşmiştir. Bunun üzerinde tartışmanın artık bir faydası olacağını sanmıyoruz.
Çevre yolumuzun uzunluğu 7 kilometre olacaktır. Bu 7 km.’lik yolun alt yapı projelerinin toplam maliyeti 300 milyar liradır. Bu yıl için ayrılan para ise 23 milyar liradır. İş ihale edilmiş, işi alan müteahhid şantiyesini kurmuştur. Buna sevinmekle beraber, ayrılan paranın azlığına da üzülmemek değil. Zira bir yıllık para, proje toplamının onda biri bile değil. Her yıl böyle olsa bizim yolu 10 yılda bitmez.
Bu meselede Milletvekillerimize çok iş düşüyor. Ne edip edip yıllık ödenekleri arttırmaları gerekiyor.
Bizi düşündüren bir başka husus, çevre yolunun güzergâhının Küçük ve Büyük Beybağı bahçelerinin yukarısından bir kısmını yola katması nedeniyle tahrip edilecek yeşilliktir. Çare yok, bir kısım yeşillik gidecek. Tesellimiz şudur: Karayolları Teşkilatı, yol güzergâhları boyunca her yıl ağaçlandırma yapmaktadır. Türkiye’nin her yerinde ağaçlandırma kampanyaları sürdürmekte ve yılda 1 milyon kadar ağaç dikmektedir. Tokat’ta da dikecektir. Bundan kuşkumuz yok.
Bir önemli husus daha var. Tokat-Turhal Karayolundan Organize Sanayi Bölgesine ve Bedestenlioğlu Evleri’ne giriş noktasında mevcut menfez nedeniyle yol kodu yükselmekte, bundan dolayı da trafik görüş mesafesi açısından ölü bir nokta oluşmaktadır. Maalesef bu noktada birçok ölümcül kazalar olmuştur. Ve yine de olmasından korkarız. Bunun çözümü ise burada bir kavşak yapmaktadır.
Temennimiz o ki, bu kavşak bir an evvel yapılsın. Bunu herkes istiyor. Keşke çevre yolu projesinin alt yapısında ilk ayak buradan başlasa. Bu konuda Karayolları Samsun Bölge Müdürlüğü ile sayın Valimiz ve sayın Belediye Başkanımız acaba ne düşünüyorlar? Bu kavşak erinde geçinde yapılmak zorunda. Canım aceleniz ne, burada 3-5 kaza daha olsun, 5-10 kişi daha ölsün demeye de kimsenin hakkı olamaz.
Kazasız belasız günler dileriz.
11 EKİM – TOKAT GAZETESİ