Kalkınan Tokat

Kalkınan Tokat

Kalkınan Tokat

TOKAT, bilinen tarihiyle 5 bin yıllık bir kent. Altı büyük medeniyet, 14 devlet ve birçok beyliğin yaşadığı veya egemen olduğu YEŞİLIRMAK HAVASI içinde yeralan TOKAT, yüzyıllarca doğu-batı yönündeki büyük ticaret kervanlarının konakladığı bir ticaret ve kültür merkezi olmuştur. PERSLER zamanında ünlü KRAL YOLU da Tokat’tan geçiyordu.
Tokat’ta sadece ticaret kervanları mı konaklamış? Tarih’teki gelip geçmiş, anlı-şanlı nice orduların da konaklama ve gıda ambarı olmuştur. Bu sayede bakırcılık, demircilik, ipekçilik, pamuklu dokumacılık, dericilik, keçecilik, urganlık ve yazmacılık gibi çeşitli sanayi ve el sanatları gelişmiş, çarşı-pazar ve hanlarıyla da ünlenmiştir.
15., 16. ve 17. yüzyıllarda TOKAT, ANADOLU’nun altı büyük şehrinden biri olmuştur.
Eski sanayi ve el sanatları bugün, gelişen teknolojiye göre şekillenerek bilhassa tekstil sektöründe, tarımsal ve hayvansal ürünler (gıda sektörü) sanayinde, tarım alet, araç ve gereçleri imalatında, halıcılıkta, yazmacılıkta ve daha birçok alanda TOKAT, yine eskisi gibi bir ekonomi, ticaret ve kültür merkezi olmaya adaydır.
Bu nedenle kültür ve tanıtımın ayrı bir önemi vardır. Yalnız Tokat şehri değil, Tokat ilinin tümüyle tarih, kültür, doğa güzelliği, sanayi ve tarım ürünleriyle tanıtımı yanısıra ekonomik yatırımları teşvik de ön plana çıkmıştır. İlimizin “kalkınmada 1. derece öncelikli iller arasına girmesi bu bakımdan çok isabetli olmuştur. Tokat’taki turizm potansiyeli de yabana atılamaz.
Turistik bakımdan ilimizin tanıtımı gayesiyle 1987 yılında eski Valimiz Recep YAZICIOĞLU zamanında, Türkçe ve İngilizce olarak, birinci hamur kağıda renkli ofset baskılı, büyük boy ve ciltli “TOKAT” adlı kitap bastırılmıştı. Bu kitabın yanısıra çok sayıda renkli broşürler, elli adet yağlı boya tablo hazırlanmış, büyük kentlerde sergilenmişti. Yine o yıllarda TOKAT KÜLTÜR ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME ve YAŞATMA VAKFI ile İBNİ KEMAL ARAŞTIRMA MERKEZİ başarılı çalışmalar yapmıştı. Vali YAZICIOĞLU İlimizden ayrıldıktan sonra, maalesef bu tip çalışmalar tatil edilmişti.
Şimdiyse Valimiz Ayhan ÇEVİK, kültürel, sosyal ve turizm gayeli çalışmalara, ekonomik faaliyetlere yeniden ağırlık vermiştir. Bu çalışmalar şimdiden meyvelerini vermeye başlamıştır. TOKAT ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ 2. Bölüm alt yapı çalışmaları bitmek üzeredir. Sanayi yatırımcılarına arsa satışlarına başlanılmıştır. Organize Sanayi Bölgesi 1. bölümünde yeni bazı fabrika temelleri atılmıştır. Geçmiş yıllarda 8 sayı yayınlanmış olan TOKAT KÜLTÜR ARAŞTIRMA DERGİSİ (3 aylık), kaldığı yerden 9. sayı olarak çıkartılarak yayın hayatına devam denmiştir.
TOKAT ilini çok yönlü ve kapsamlı olarak tanıtacak olan yani “TOKAT İL YILLIĞI”nın hazırlıklarına başlanılmıştır. Halen eldeki İl Yıllığı 1973 yılında, Vali Zekai GÜMÜŞDİŞ zamanında çıkartılmıştı. Aradan geçen 20 yıllık sürede hayli bir değişiklik geçiren İlimizin yeni bir “YILLIK” ihtiyacı doğmuştur.
Hafta sonları kalkan TOKAT UÇAĞI, bundan böyle hafta içi Salı günleri saat: 10.00’da Tokat Havaalanı’na inip, saat:11.00’de kalkarak ANKARA ve İSTANBUL’a aktarmasız sefer yapmaktadır.
TOKAT İLİ, Tokat Uçağı gibi kalkışa geçmiştir. Haydi hayırlısı….
Hoşça kalın…

13 KASIM – TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir