KISSADAN HİSSELER
Nasreddin Hoca yolda türkü söylerek gidiyormuş. Ona rastlayan biri; “Hayrola Hocam?” diye sormuş. Hoca: “Eşeğimi kaybettim de arıyorum” demiş. Adam: “Ama Hocam böyle keyiflice türkü söyleyerek eşek aranır mı?” diye üsteleyince, Hoca; “Aramadığım bir şu karşı tepenin arkası kaldı, orada da bulamazsam eşeğimi, o zaman seyredin bendeki feryat ve figanı!” demiş.
Bizim bildiğimiz Hoca, eşeğini o tepenin arkasında bulamazsa iyimserliğini yine de yitirmezdi. Onu bunu suçlamadan kabahati önce kendinde arar, kaderine razı olur, ama asla pes etmezdi.
Bir şehirde ünlü bir komiser varmış, baba adammış, hatta ona “Komiserim” yerine “Baba” diye hitabedenler olurmuş.
Bu komserin arabası da varmış. Ver birgün arabası çalınmış. Komser önce belli etmemiş kimseye, arabasını çalmaya kimse cüret edemez zannıyla iki gün beklemiş. Nihayet üçüncü gün ilan etmek üzereyken bir de bakmış ki arabası koyduğu yerde duruyor. Ve arabanın içinde bir not: “Sayın Komserim, senden izinsiz arabanı aldım, iki gün gezdim, bir cahillik ettim kusura bakma. Sen baba adamsın, beni hoşgörürsün. Kendimi affettirmek için, bu pusulaya iki tiyatro bileti iliştirdim. Eşinizle birlikte tiyatroya gelirseniz çok sevinirim, hem de tanışmış oluruz.”
Akşam olmuş, bizim komiser eşiyle birlikte tiyatroya gitmiş. “Sizi ben davet ettim” filan diye birisi çıkmamış. Neyse komiser ve eşi tiyatroyu seyrettikten sonra eve dönmüşler. Bir de ne görsünler; Ev soyulmuş! Ve masanın üzerinde bir not: “Sen baba adamsın, beni hoşgörürsün.”
Bu fıkra, hem devletin fedakâr sahibi ve bekçisi olanlara, hem de devletin babalığını ve hoşgörüsünü fırsat bilip devleti soyanlara, bölücülere ve fitnecilere ithaf olunur.
“Bir mü’minin duası nafile Hac ibadetinden daha değerlidir.”
Bu hadis-i şerifte övülen dua, halis niyetli samimi Müslümanların duasıdır. Yoksa dini, dünyevi menfaatlerine peşkeş çeken, siyasete malzeme yaparak ayağa düşüren, ?????
24 ARALIK – TOKAT GAZETESİ