KISSADAN HİSSELER

KISSADAN HİSSELER

KISSADAN HİSSELER

Zamanın birinde bir ülkenin bütçesi hep açık veriyormuş. Ülkenin kralı ve vezirleri ne yaptılarsa düzelmemiş. Nihayet Kral bir çağrı yapmış: “Akıl vermek isteyen gelsin!” Birçok akıllı geçinen gelip bir şey söylemişse de Kral beğenmemiş. En son bizim Keloğlan çıkıp huzura demiş ki: “Akıl Vergisi koyun; sizin dışınızda herkes bu vergiyi versin!” Kral, Keloğlan’ın fikrini yürürlüğe koyup herkesten akıl vergisi alırken, kendini ve yakın adamlarını bu vergiden muaf tutmuş.
KISSADAN HİSSE: Kral ve yakın çevresinin muaf olduğu akıl vergisi, sonunda enayi vergisine dönüşür ama hiç kimse de enayiliği kabullenmek istemez. (Enayi Vergisine misal: Milli Piyango, Toto, Loto, Sayısal Loto)
İKİNCİ HİSSE: Aklı kıt olanlar da, veya birbirlerini buna benzer sıfatlarla her gün itham edenler de bir ülkeyi pekala yönetebilir.


Bir tarihte kasabanın birine “Kör Kadı” namıyla ünlü bir hâkim tayin olmuş. O kasabada bir de “Doğrucu Davut” lakabıyla maruf bir kişi varmış, dobra dobur konuşur, gözünü budaktan sözünü dudaktan esirgemezmiş.
Doğrucu Davut, Kör Kadı’ya hoş geldin ziyaretine gitmiş. “Selamın aleyküm Kör kadı!” diyerek makamına girmiş. Kör Kadı, gelenin Doğrucu Davut olduğunu anlamış, öfkeyle; “Bana bak Doğrucu Davut, atarım seni kodese ha!” demiş.
KISSADAN HİSSE: Doğru ol ama, çok da doğrucu geçinme! Çünkü hiç kimse hatadan münezzeh değildir, sen de pekâlâ hata yapabilirsin.
İKİNCİ HİSSE: Doğru söylerken kırıcı olma!


İki köylü kasabaya inmiş, mahalle arasında süt satıyormuş. Birinin adı İsa, öbürünün adı Musa imiş. Süt olan kadınlardan biri İsa’ya demiş ki; “Emmi doğru söyle, süte su kattın mı?”
İsa yemin etmiş:
“Vallaha su kattı musa!”
KISSADAN HİSSE: İnsanlar yalan yere yemin etmeyi bile sanat haline getirebilir.
İKİNCİ HİSSE: Politikacının adı çıkmış herkes yalan söyleyebilir.

5 OCAK- TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir