İTFAİYEMİZ (2)

İTFAİYEMİZ (2)

İTFAİYEMİZ (2)

Bizde itfaiye teşkilatının kökeni Tulumbacılar Ocağı’na dayanır. Tulumbacılar Ocağı, Yeniçerilik kaldırılıncaya kadar 111 yıl sürdü (1714-1825). Daha sonra yarı askeri bir teşkilat olarak yeniden kuruldu. Başlangıçta tulumbacılık gönüllü bir teşkilat idi. İstanbul’da başlayan Tulumbacılık, giderek Anadolu şehirlerine yayıldı. Elimizde kesin bir belge olmamakla beraber,19. yüzyılda ve 20.yüzyıl başlarında TOKAT’ta da yangın söndürme görevi yapan gönüllü tulumbacıların varolması akla yakın bir ihtimaldir.
Yangın söndürme görevi, 25 EYLÜL 1923 tarihinde belediyelere devredilerek daha mahalli bir nitelik aldı. TOKAT’ta Belediye teşkilatının 1872 yılında kurulduğu, arşiv araştırmalarından öğrenilmesine rağmen, Belediye Başkanlığı yapmış kişilerin kayıtları ancak 1907 yılından itibaren bilinmektedir.
Şehrimizde ismi bilinen ilk Belediye Başkanı Mütevellioğlu Enver Beydir. Tokat itfaiyesi resmen 1923’te, ya da 1924’te kurulmuş olabilir.
TOKAT’ta İTFAİYE TEŞKİLATI gelişmeye CUMHURİYET’in ilk yıllarından itibaren başlamış, yıldan yıla modern araç ve gereçlerle donatılarak bugünkü durumuna kavuşmuştur. Ancak bugün, ‘herşey tastamam’ demek de mümkün değildir. Çünkü şehrimiz, son yıllarda büyüme sürecine girmiş, nüfus artmış, yeni yeni semtler oluşmuştur. İtfaiye’nin de nüfus artışı ve şehrin büyümesine bağlı olarak güçlendirilmesi gereklidir.
İTFAİYE TEŞKİLATI öncelikle eleman sayısı, araç-gereç imkanları, personelinin eğitim seviyesi ve yaşadığı deneyimlerle güven kazanır. TOKAT İTFAİYESİ’nin bugünkü eleman sayısı 45 kişidir. Bundan birkaç yıl evvel bu sayı 50-60 idi. Emekliye ayrılan personelin yerine yenisi alınamayınca kadro sayısı düştü. Şehrimizin nüfusuna oranlanırsa kadro sayısının 75 olması lazım. Bu demektir ki kadro açığı 30 kişidir. Mevcut kadro üç vardiya halinde çalıştığına göre her vardiya 15 kişi olup, bundan izinli ve raporlu 2 kişi fire verse bir vardiyaya düşen personel ortalama 13 kişidir. Nöbetteki bu personele itfaiye dilinde ‘POSTA’ denir.
İtfaiye müdürlüğünü ziyaret ettiğimiz günkü vardiya postasında 3 rütbeli, 4 er, 3 şoför olmak üzere 10 kişi vardı. Ancak itfaiyeciliğin güzel bir geleneği vardır; eğer çıkan yangın büyükse öteki vardiyalar da göreve çağrılabilir. Hatta çağırmadan, kendiliğinden gelip göreve koşarlar.
Konumuz bitmedi. İnşallah yarın devam ederiz. Hoşça kalın…

1 MART – TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir