TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN TEMİZLİK VE SAĞLIK KURALLARI(1)

TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN TEMİZLİK VE SAĞLIK KURALLARI(1)

TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN TEMİZLİK VE SAĞLIK KURALLARI(1)

Sağlık Zabıta Talimatı’ndan tutun, Gıda Maddeleri tüzüğü’ne kadar bir dizi talimat, yönetmelik ve tüzük vardır ki, bunların hepsi de insan sağlığı için düzenlenerek yürürlüğe konulmuştur. İnsan sağlığının korunması, yalnızca sağlık ocağı ve hastane gibi tesisler açmakla olmuyor. Her alanda koruyucu tedbirlerin ve sağlık-temizlik kurallarının devreye girmesi şart oluyor. Çünkü söz konusu kurallar, toplum sağlığını doğrudan ilgilendiriyor.
Çevre kirliliği de gitgide artarak olumsuz etkilerini sürdürüyor. Şehrimizin altyapıları yetersiz. Çarpık kentleşme olgusu önlenemiyor. Kentleşme olgusu çok hızlı gelişirken, kentlilik bilinci bu gelişme hızının bir hayli gerisinde kalıyor.
Kentlilik bilincinin ve kültürünün henüz istenen kıvama gelemeyişi nedeniyle de her taraf kısa bir sürede çöplüğe dönüşü veriyor. Giderek insanlar, çöplüğü ve pisliği adeta kabullenir bir konuma giriyorlar. Maalesef umuma açık sıhhı müesseseler olan lokanta, kahvehane, pastane, hamam vb. yerler de bundan nasibini alıyor.
Lokanta, kahvehane, pastane, ekmek fabrikası, fırın, kulüp, gazino, hamam, berber (kuaför) ve benzeri sıhhi müesseseler için TEMİZLİK birinci şarttır. Bu müesseselerin sahipleri, işletenleri ve çalışanları herkesten çok daha fazla temizlik ve sağlık kurallarına uymakla yükümlüdürler. Bu gibi müesseseler için ve baralarda çalışanlar, servis yapanlar için, gerek umumi hıfzıssıha kanununda, gerekse Belediyelerin Sağlık Zabıta yönetmeliklerinde birçok hüküm konulmuştur. Bu hükümler, her işyerinin özelliğine göre ayrı açıklayıcı maddelere bağlanarak genişletilmiştir.
Belediyeler, İl Sağlık ve İl Tarım Müdürlükleri sıhhi müesseselerin sağlık ve temizlik şartlarına, gıda maddelerine ilişkin mevzuata uygunluğunu kontrol etmekle yükümlüdürler. Halk Sağlığı Laboratuarı ve Gıda Kontrol Laboratuarı gibi kuruluşlar da Belediyeler ve Mülki Makamların denetim ve kontrol görevlerini kolaylaştırıcı işlev yaparlar. Denetim ve kontrol öncelikle öğrenci ve eğitici olmalıdır.
Bu konuya yarın devam etmek üzere hoşça kalın..

4 MAYIS – TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir