İÇİNDEN ÇIKAMADIĞIMIZ DÖNGÜ
Ülkemizin sorunlarının başında ne geliyor? Enflasyon ve ekonomik istikrarsızlık. Diğer sorunların birçoğu da buna bağlı olarak zincirleme bir şekilde sürüp gidiyor.
Biliyorsunuz, yıllardır lafı edilen, dikkat çekilen, ama maalesef geçiştirilen bir meselemiz vardır ki, enflasyonun da baş sebebidir. “KAYITDIŞI EKONOMİ”
Son yılların ekonomik gündeminde hep yer tutan kayıt dışılığın, ekonomiye dinamizm kazandırdığını savunanlar vardır. Bunlar mantığa göre; “Kayıtdışı ekonomi, potansiyel (gizil) bir güçtür, kayıtlara yansıdığı an bu potansiyel ortadan kalkar” gibisinden iddialar ortaya sürülür.
Oysa ki gerçek bunun tam tersidir. Kayıtdışı ekonomi denetim altına alındığı takdirde, Devlet’in vergi geliri belki iki-üç katına çıkacaktır. Başka bir ifadeyle kayıtdışı ekonomik güç, aslında alınamayan vergi potansiyelidir. Yeterli ve sağlıklı vergi alınamayınca ne oluyor? Kamu harcamalarının giderek daha büyük bir bölümü borçlanma yoluyla karşılanıyor. Neticede kamu açıkları ve bütçe açığı büyüdükçe büyüyor. Bu kez bunu kapatacağız diye, halkın sırtına, kayıtiçi ekonominin sırtına yeni vergiler, daha yüksek vergi oranları, zam furyası, faiz yüklendikçe yükleniyor. İşte ZAM-FAİZ-ENFLASYON kısır döngüsü, içine düşüp (düşürülüp) de çıkamadığımız döngü budur.
İstanbul Sanayi Odası tarafından yayınlanan “Vergi Potansiyelimiz, Kayıplarımız ve Görüşlerimiz” konulu raporda regresyon denklemi denilen bir formüle dikkat çekiliyor. Regresyon, “rücu”, “geriye doğru” demek. İSO’nın uzmanları, regresyon denklemine göre ince hesap yapmış ve bir sonuca varmışlar: Kayıtışı ekonomi denetim altına alındıkça enflasyon düşecektir. Bu denkleme göre; eğer ekonominin %70’i kayıt altına alınırsa enflasyon rakamı %28.81’e gerileyecek. Hele hele kayıt altındaki ekonomi %80’lere çıkarsa enflasyon tek haneli rakamlara gerileyecek (%7.49).
Ancak bu işin bir an önce yapılması gerektiği de raporda yer alıyor. Çünkü bir yıl sonra yapılan hesaplamalar aynı sonucu vermeyecekti. Demek ki enflasyonun gerisindeki asıl sebepler araştırılmış ve çözüm yolu da gösterilmiştir. Yani iş bir muamma değildir.
Bilgiyle yüklenip “Önce Ülkem!” parolası ile yola çıkıp ince hesap-kitap yaparak cesur kararlar verebilen bir siyasi kadrolar ve halihazır siyasi iktidar, enflasyon konusunda güvenilir bir umut veremiyor? Bunu da yarın görüşür, konuşuruz.
Hoşça kalın…
17 MAYIS – TOKAT GAZETESİ