“DEVLETİ TEMSİL ETMEK” (2)
“Suların durulması” demek; sükûnet, emniyet, istikrar, sağduyu, saygı ve sevginin egemen olması demektir. Tabii ki, istikrar deyince “ekonomik istikrar” başta geliyor. Dünyanın hiçbir yerinde %80’lik “enflasyon” la siyasi istikrar da olmaz, sükûnet de…
Devlet teşkilatının etkinliği de; memur sayısının çokluğu, yapılan törenlerin sıklığı, Hükümet konaklarının büyüklüğü ile değil, vatandaşlara verdiği hizmetin kalitesiyle ölçülür. Vatandaşına kaliteli hizmet sunan, onun günlük hayatını kolaylaştıran devlet, “teknik devlet” veya “modern devlet” sayılırken; bu yeteneği göstermeyen devlet, “kabuk devlet” veya “köhne devlet” diye nitelenir.
Modern devletin işlevi sadece halka hizmet sunmaktır. Sunulan hizmet, halkın ödediği vergilerle mümkün olduğu içindir ki, bir lütuf değil, zorunlu bir görev olup, buna bir kutsallık da izafe olunamaz. Görevi başında veya yurt savunmasında şehit olanlar müstesna… Bu gibi hallar dışında hayat normal seyrindeyken, devlet hizmeti de normal seyirdedir. Devlet vatandaşa hizmet eder, vatandaş devlete değil. İşin esasında vatandaş da Devlete vergi vererek, askerlik vb. görevler yaparak devlete zaten hizmet halindedir.
Bu manada “devlet eşittir vatandaş” olur. Siyaseten icranın başına getirilip halk adına yürütme erkini kullanan hükümetler bürokrasi ile birlikte hizmetten sorumlu ve yetkili olurlar. Buradaki yetkilerin kaynağı da görev sorumluluğunun varlığıdır. Yani yetkinin kullanımı, görev ve hizmetin yapılmasıyla doğrudan ilişkilidir.
“Devleti temsil etmek” ise apayrı bir konudur.
“Devlet temsil etmek” veyahut “Bir devletin temsil edilmesi”, başka devletlere karşı olan bir durumdur. Yani bir devlet, dışarda veya içeride başka devletlere karşı kendisini, siyasi kişiler veya memurları ile temsil ettirir. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Başbakan, Bakanlar, Büyükelçiler, Konsoloslar ve başka memurlar aracılığı ile temsil görevi yerine getirilir. Tekrar belirtelim ki, bu temsil görevi, başka ülkelere karşıdır, dışa dönüktür. Yoksa, sanıldığı gibi, devletin içeriye dönük, kendi vatandaşlarına karşı temsil edilmesi diye bir şey olamaz.
Devlet, zaten vatandaşları ile bir bütün teşkil eder.
Devamı yarın. Hoşça kalın…
19 TEMMUZ – TOKAT GAZETESİ