TOKATSPOR ÜZERİNE BAZI NOTLAR (2)
Yazımızın dünkü bölümünde “TOKATSPOR’da eksik olan ne?” diye sormuştuk. Biz bu soruya şöyle bir cevap bulduğumuzu sanıyoruz: Eğer önümüzde helva yapmak için herşey var da, yine de helva yiyemiyorsak, bunda iki olasılık söz konusudur. Ya helva yapmasını bilmiyoruzdur, ya da helva yemeye pek de niyetimiz yoktur.
İkinci olasılık daha ağır bassa da aslında her iki olasılık da birbirini tamamlıyor. Şimdi bu noktada durup, Tokatspor’un geçmişine kısa bir göz attığımızda şunu görüyoruz: Profesyonel 3. ligde yerini alıp birkaç yıl geçirdikten sonra 1977 yılında 2. lig’e yükselmiş, altı sezon 2. lig’te oynamıştır.
Bu Lig’teki grubunda Samsun, Ordu, Giresun ve Rize’nin de bulunduğunu ve Tokatspor’un, bir ara zirveyi zorladığını da hatırlıyoruz. Adı geçen illerin takımları hepsi de Türkiye 1. Lig’ine sırayla terfi ettiler. Samsun spor halen 1. Lig takımı. Öbürleri ise 2.Lig’de.
Bunları niye yazdık? TOKATSPOR’un gerçek konumu, 3. Lig olamaz da onun için. Neden olamaz? Mevcut altyapı tesisleri ile olamaz; seyirci ve taraftar gücüyle olamaz; arkasındaki fikir desteğiyle olamaz. Onun asıl yeri 2. Lig, hatta 1. Lig olmalıdır.
Futbol günümüzde, geniş ilgi gören, popüler bir gösteri sporu olması dolayısıyla, ülke genelinde ve ülkeler arasında yaygın bir rekabet ve hareket ortamı yaratıyor. Gösterilen ilgi şehirden şehre, ilden ile, ülkeden ülkeye değişmekle beraber, futbol kulüpleri, arkalarındaki taraftar kitleleriyle insanlara duygusal olarak birliktelik veya birlik ruhu verebilmektedir.
Ancak futbolda taraftar fanatikliğinin zaman zaman üzücü olaylara da yol açmasını gözardı edemeyiz. Fanatizmi terbiye etmek ayrı bir konudur. Kulüpler, taraftar kitlelerine futboldan başka spor etkinlikleri sunmayı da başarabilmelidir. Esasen, her spor kulübü, “Spor kulüpleri Yönetmeliği” gereğince en az dört spor dalında faaliyet göstermekle yükümlüdür. Bu noktada tekrar Tokatspor konusuna döneceğiz.
TOKATSPOR KULÜBÜ, futbol dışında acaba başka hangi spor dallarıyla uğraşıyor? Eğer başkaca bir sporla ilgilenmiyorsa bunu da sorgulamak gerekir. Profesyonellik futbola has bir olgudur. Öteki sporlarda ise amatörlük esas kabul edilmiştir. Atletizm sporları başta olmak üzere diğer spor dalları ilgi bekliyor.
“TOKATSPOR’da eksik olan ne?” sorusuna cevap bulmaya çalışırken, başta “yönetimde istikrar ve hedef büyütmek” şeklinde bir cevap çıkıyor karşımıza. Oysaki son birkaç yıldır Tokatspor, değil 2. küme, sadece 3. kümede kalabilmek için adeta çırpınıyor.
TOKATSPOR YÖNETİMİ, yapılan ve yapılacak eleştirilere açık olmalıdır. Eleştirilerin de yapıcı nitelikte olmasını beklemek, Yönetim’in hakkıdır.
Gazetemiz TOKAT, her gün düzenlediği spor sayfasında, TOKATSPOR’a geniş yer vermektedir. Sayfayı düzenleyen Ahmet CAMGÖZOĞLU, yılların birikimiyle emek veriyor. Yakın geçmişin futbol yıldızları Bünyamin Eşmeler ve Namık Keskinsu, şimdilerde, futbol deneyimlerini ve bilgilerini yazıya dökerek spor sayfamıza renk katıyorlar. Daha eskilerden, bir devrin fırtına savunma ve takım kaptanı Halis Sağlam da, zaman zaman spor sayfamızın konuk yazarı oluyor. Ve genç muharibimiz Fatih Kılıç, TOKATSPOR’un maçlarını dikkatle izleyip, objektif bir şekilde aktarıyor.
TOKATSPOR Yönetiminin, spor sayfamızdan yeterince yararlanmasını umuyoruz.
Hoşça kalın…
28 EKİM – TOKAT GAZETESİ