KALDIRIM İŞGALLERİ

KALDIRIM İŞGALLERİ

KALDIRIM İŞGALLERİ

“15 KASIM 1997 tarihinden itibaren hiçbir surette ve hiçbir şekilde iş yeri dışına taşılmayacak, kaldırım işgal edilmeyecektir. Aksi halde kapatma dahil cezai işlemler uygulanacaktır.”
Tokat Belediyesi Encümeni yukarıdaki kararı almış, ilgili tüm esnafa ve işyeri sahiplerine tebliğ etmiştir.
Belediye Başkanı Nizamettin Aydın’ın 30 EKİM 1997 günü yaptığı Basın toplantısı gündeminin 1. maddesi de aynı konu idi. Başkan AYDIN bu konuda Basın’dan destek istiyordu.
Önce şunu belirtelim ki yukarıdaki karar, kaldırım işgali konusunda bir ilk uygulama olmayıp, bundan üç yıl önce de aynı yasak konmuştu. Ancak, bu yasaklama, “Bizde Belediye yasağı dediğin üç gün sürer” sözünü ispat edercesine, gerçekten de üç gün sürmüştü. Belediye Başkanı da bunu itiraf etmekten çekinmemiş ve mazeret beyan ederek şöyle demiştir: “İlk uygulamada yol ve kaldırımlarımız hazır değildi; bu yüzden gevşedik geri adım atar gibi olduk. Tam uygulamaya geçecekken asfaltlama başladı. Şimdi kaldırımlar hazır, bulvarın asfaltlanması ise bitmek üzere. 15 Kasım’da kesin uygulama başlayacak.”
Belediye Başkanı, basın toplantısında ayrıca şunları da söyledi: “Şehrimiz, adeta yeniden doğuyor, yeni bir çehre kazanıyor; altyapısı büyük oranda tamamlandı, yolları, kaldırımları yapıldı, yeni yeşil alanlar kazanıldı. Köprübaşı’ndan şehir merkezine giriş, tıpkı büyük ve modern bir şehir gibi oldu. Sivas Caddesini de, Behzat’taki üçgenden Çiçek Petrol’a kadar aynı şekilde refüjlü, kaldırımlı ve kavşaklı yaparak şehrimizi bütünleştireceğiz.”
Burada tekrar, esas konumuz olan, “Kaldırım işgalleri” meselesine dönelim. Kaldırım işgali meselesi gerçekten önemlidir ve aşağı yukarı bütün şehirlerimizin dertlerinden biridir. Çözümlenmesi de öyle pek kolay olmasa gerek ki, Başkan Nizamettin Aydın, samimi bir ifadeyle “Sizlerin desteği olmadan zor uygularız” demiştir.
İşin gerçeği şu ki, kaldırım işgallerinin önlenmesi; kesin kararlılık ve ciddi bir kontrol işlevinin yanısıra. Başkan AYDIN’ın da haklı olarak söylendiği gibi. Basının desteği ve kamuoyu baskısını da arkasına almasını gerektiren niteliktedir. Şundan dolayı ki, bir defa söz konusu uygulama menfaate dokunacak; yani esnafa zor gelecek; ikincisi yılların alışkanlığı var; bugün gerek BULVAR’da, gerekse Behzat, DR. Remzi Topçam, Sulusokak vb. caddelerde kaldırımları az veya çok işgal etmeyen, kaldırım olmayan yerde ise dükkânının önüne öteberi koymayan esnaf hemen hemen yok gibi. Yani herkes bunu hep yapıyor. Yer yer otomobillerin de kaldırım işgal olaylarına katıldıkları görülmektedir. Kaldırımda araba teşhir eden galeriler de var.
Kaldırım işgalleri, zaman zaman Basın’a da konu olmuş, şu tip başlıklı uyarılar yer almıştır:
– Kim bu kaldırımların sahibi?
– Esnaf kaldırımları babasının malı gibi kullanılıyor!
– Belediye niçin duyarsız?
Şunu da belirtelim: Belediyemizin söz konusu kararını takdirde karşılıyor ve destekliyoruz. İşin aslında esnaf, bundan maddi bir zarar da görmez. Kendi sınırına çekilip malını teşhir ve vitrin düzenini ona göre ayarlar ve neticede düzen sağlandığında bundan herkes yararlanır.
Bu kez, 15 KASIM’dan itibaren başlayacak uygulamanın nasıl bir sonuç vereceğini merak ediyoruz. Belediye Başkanı, bu sefer kesin kararlı gözüküyor. Ancak bu yetmez; Belediye’nin ilgili birimleri çok ciddi biçimde kontrol yapacak. Basın ve sivil toplum kuruluşları (Esnaf Teşkilatı ve Meslek Odaları) meseleyi takip edecek ki kaldırım işgalleri önlenebilsin. Aksi takdirde yasak her an delinebilir, biri yaptı mı öbürü de yapar, yine eski tas eski hamam olur.
Bizden ayrılmayın. Hoşça kalın…

DÜZELTME NOTU: Dünkü yazımızda dizgi hatasıyla çıkan “SERV” kelimesini “SEVR” olarak; “inkilap” kelimesini de “inkılâp” olarak düzelttiririz.

2 KASIM – TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir