TARİH ZENGİNİ TOKAT (2)

TARİH ZENGİNİ TOKAT (2)

TARİH ZENGİNİ TOKAT (2)

15.yy. Osmanlı devri tuğla işçiliğinin seçkin bir örneği sayılan, tonozlar üzerinde onbir kubbenin yükseldiği meşhur BEDESTEN, güzelce onarıldıktan sonra, Türk – İslam eserlerinin sergileneceği bir etnografya müzesi; veyahut bir antikacılar çarşısı olamaz mı?
Tokat’ın dünyaca ünlü el sanatlarından biri olan yazmacılığın halen merkezi olup, geçen zaman ve kullanımla son derece yıpranmış durumdaki YAZMACILAR HANI ihya edilerek, başta yazma olmak üzere çeşitli el sanatlarının sergi ve satışının yapılacağı turistlik bir çarşı yapılamaz mı?
16. yüzyıl Osmanlı eseri, kesme taş – moloz taş tuğla mimarisiyle yapılmış geçen yüzyılın etkisiyle bugün harabe haldeki DEVELİK HAN restorasyon görüp turizmin hizmetine açılamaz mı?
17. yüzyılın sonlarında 2.Gıyaseddin Mesut zamanında yapılmış, olağanüstü güzel bir Selçuklu eseri olan HALEP SULTAN ZAVİYESİ, özenle onarıldıktan sonra bir sanat galerisi olamaz mı?
18. yy. ortasında Danişmend Hükümdarı Nizamettin Yağıbasan tarafından yaptırılmış orijinal bir Danişmend eseri ÇUKUR MEDRESE kurtarılıp turistik bir mekan olarak kullanılamaz mı?
Daha bunlar gibi nice eserle dolu, birçok medeniyetin tarihi izlerinin buluştuğu şehrimiz, harabe halindeki eserlerin onarılıp ihya edilmesiyle birlikte asıl kimliğine kavuşacak ve kendisine yakıştırılan müze – kent sıfatına hak kazanacaktır.
Bütün bu onarımları kim yapacak ve nasıl yapılacak? Eserlerin çoğu VAKIFLAR’a ait. Ve Vakıflar Genel Müdürlüğü, geçen yıl almış olduğu kararla bir kısım eserlerin onarım işlerini ihale etmiştir. 15 ARALIK 19997 tarihindeki ihaleyi Vakıf İnşaat Restorasyon ve Ticaret A.Ş. kazanmıştır. VAKIF İNŞAAT, eski eserlerin onarımında, ehliyetini kanıtlamış bir kurumdur.
1998’ de onarım başlayacak şekilde ihale edildiğine göre, neyin ne zaman biteceği VAKIFLAR’ın bu işe tahsis edeceği paraya bağlıdır. Vakıflar Genel Müdürlüğü ise zengin değil maalesef. Daha doğrusu zengin ama züğürt demek lazım. Geçenlerde Devlet Bakanı Metin GÜRDERE, ‘Çok şey yapmak istiyoruz ama Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün parası yok!’ diyor idi.
Böyle demekle haklıydı. Çünkü biliyoruz ki ithal malları öteden beri ülke genelinde ya kapının elinde kalmış ya da ucuz ucuz kiralarla kapatılmış. Yıllar yılı böyle gelmiş böyle giderlermiş. Geçen yıl, Bakan olmasıyla beraber atak yapan Metin Gürdere VAKIF gelirlerini arttırmanın peşindedir. Dua edelim GÜRDERE başarılı olsun.
Aksi taktirde, “Tarih zengini Tokat” “Müze – kent” sıfatını hak edemeyeceği bir züğürtlük de kalabilir.
Hoşça kalın…

    14 MART – TOKAT GAZETESİ

    administrator

      Related Articles

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir