İRTİCA (4)

İRTİCA (4)

İRTİCA (4)

Olayların büyümesi üzerine SELİM III. Nizamıcedit’i kaldırdığını bir hattı hümayunla bildirmek zorunda kaldı. Fakat, Köse Musa’nın etkisinde kalan KABAKÇI MUSTAFA Padişahın yakınlarından 11 kişinin başlarını istedi: Atmeydanı’na gelerek kendisine teslim edilenleri öldürdü. Selim III tahtan indirildi, yerine Mustafa IV geçti. (29 Mayıs 1807)
Bütün bu olaylara yol açan fesat hareketi, Tuna boyundaki Osmanlı ordusunda büyük bir tepki yarattı. Bu ordunun kumandanı ALEMDAR MUSTAFA PAŞA, SELİM III’ ün başlattığı reform ve yenilik hareketlerini destekleyen bir devlet adamıydı.
Ordusunun başında İstanbul’a yürüdü. Daha yoldayken, bir infaz timi gönderip Kabakçı Mustafa’yı baskınla öldürttü. 21 TEMMUZ 1807’de İstanbul’a ulaşıp Babıali’ye oturdu. İsyana karışanları şiddetle cezalandırdı. Ne yazık ki o kargaşada Selim Han’ı kurtaramadı. Asilerin elinden kaçarak kurtulmayı başaran MAHMUT II, 25 Temmuz 1808’de tahta geçti. Bu arada ALEMDAR, isyancıların geri kalan elebaşlarını ortadan kaldırdı. Nizamıcedit’i Sekbanıcedit adıyla yeniden kurmayı denedi. Buna tepki gösteren Yeniçeriler Babıali’ye yürüyüp Alemdar’ı sardılar. Alemdar Mustafa Paşa, cephaneliği üzerindeki 500 kadar asi ile birlikte havaya uçurttu.
31 MART OLAYI
İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra Hüseyin Hilmi Paşa’nın sadarete geçtiği 14 Şubat 1909’dan 13 Nisan (Rumi tarihe göre 31 Mart) tarihine kadar geçen 2 aylık sürede, İttihat ve Terakki Partisi mensupları ile muhalif gruplar arasında şiddetli bir siyasi mücadele oldu. İkinci Meşrutiyetin ilanında etkin rol oynayan İttihat ve Terakki’ye karşı gerici unsurlar şiddetli bir kampanya açtı.
İTTİHAD-I MUHAMMEDi Cemiyeti’nin fikirlerini yayan VOLKAN Gazetesi aracılığı ve DERVİŞ VAHDETİ’nin kalemi ile yoğun bir muhalefet hareketi başladı. Ahrar Partisi’nin tarafını tutan Murat Bey ‘Mizan Gazetesi’, Hasan Fehmi Beyde ‘Serbesti Gazetesi’ ile bu kampanyaya katıldılar.
Devam edecek. Hoşça kalın…
…………………………
DÜZELTME: 1. “İRTİCA” başlıklı dizi-yazımızın 1. Bölümü son paragrafında 2. Osman’ın tahta geçmesi, ‘26 Şubat 1918’ tarihiyle çıkmış olup, doğrusu ‘26 şubat 1618’dir.

  1. Yazımızın 2. bölümünün sondan bir önceki paragrafında geçen ‘SELİM III, yenilikçi ve reformcu bir padişah idi. Yakın, çevresinde de ayrı düşünceye sahip devlet adamları vardı.’ ibaresindeki ‘ayrı’ kelimesini ‘aynı’ olarak düzeltiriz.

1 NİSAN – TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir