CAMİLERDE TOPLANAN PARALAR (2)

CAMİLERDE TOPLANAN PARALAR (2)

CAMİLERDE TOPLANAN PARALAR (2)

Yardımların nasıl toplanacağına dair mevzuat, Camiler için bir ayrıcalık tanımıyor. Yardım toplama mevzuatında iki yöntem temel kabul edilmiştir: 1Her alınan yardım için usulüne uygun makbuz kesilecektir. 2İstisnai haller için mülki makamlardan özel izin alınacaktır. Cami ve mescidlerde bu iki yönteme de itibar edilmiyor. Peki, nasıl oluyor?
Yazımızın 1. bölümünde belirttiğimiz üzere; kürsüden veya minberden yapılan bir ilan, avluya konan bir masa ve başında duran 2-3 kişi bu iş için yetiyor. Bundan sonrası ne oluyor? Toplanan para alelacele sayılıyor, deste yapılan para bir kişiye teslim ediliyor, o kişi de ekseriya pantolonunun yan cebine koyup gidiyor. Peki, nereye gidiyor? O para hangi iş veya maksat için toplanmışsa herhalde oraya gidiyordur. Biz aksine bir ihtimali düşünüyor değiliz. Daha doğrusu düşünmek istemiyoruz.
Toplama yönetimi ise pratik bir usuldür; bu usul, camilere has bir gelenek halindedir; Diyanetçe veya mülki makamlarca da bu usulün şekli üzerinde bugünedek herhangi bir itiraz veya ikaz gelmemiştir. O halde bu konuda bir itirazı varsa söylesin.
Evet, var… Usul bakımından itirazımız var. Bunu başlıca üç noktada toplamak istiyoruz:
Toplanan paraların miktarı, neden bir tutanağa geçirilip en az üç kişi tarafından imzalanmıyor?
Cami veya mescidle ilgili her türlü onarım, eşya alımı, hibe kulübü vb. işlemler için neden özel bir defter tutulmuyor?
Bir Cuma’da toplanan paranın miktarı ve nerede kullanıldığı, bakiye para olup olmadığı, bir yere havale edilmişse Banka dekontunun gösterilmesi şeklinde bir açıklamaya neden gerek görülmüyor? Bir sonraki Cuma’da cemaate açıklama yapılsa iyi olmaz mı?
Belirttiğimiz ilk 2 noktanın uygulanması; cami ve mescidler dini mekânlar olduğuna göre, dini yönden, Kur’an’ın bir ayetinde mealen ‘Haklarınızın zayi olmaması ve birbirinizden emin bulunmanız için hesaplarınızı, borç ve alacaklarınızı belgelere kaydedin’. hükümce en doğrusu olmaz mı?
Tutanak düzenlemek ve defter tutmak çok mu zor bir iştir? Eskiden camilerin birer defteri vardı. Bütün girdi-çıktı, nakdi ve aynı işlemler bu defterlere yazılırdı.
Üçüncü nokta ise, cemaate saygının bir ifadesidir. Bir önceki cumada toplanan para hakkında bir sonraki cumada yapılacak açıklamalar karşılıklı güven duyusunu pekiştirecektir.
Hoşça kalın…

NOT: Bu konu hakkında Müftülük Makamınca bir açıklama yapılırsa memnuniyetle yayınlayacağımızı belirtmek isteriz.
C.Y

13 HAZİRAN TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir