YER ALTI ÇARŞISI’nın ÜSTÜ ve ÇEVRESİ

YER ALTI ÇARŞISI’nın ÜSTÜ ve ÇEVRESİ

YER ALTI ÇARŞISI’nın ÜSTÜ ve ÇEVRESİ

“BELEDİYE Yeraltı Çarşısı üstü düzenleme çalışmalarına başladı.”
Bundan 12 yıl önce, o zamanki Başkan Hüdayi SAYIBAŞ zamanında yapılan YERALTI ÇARŞISI’nın üstü, yapılacak yeni düzenleme ile bir beton tarlası görünümünden kurtulmuş olacak. Bu konu, yerel basın ve TV’lerde de zaman zaman gündeme gelmişti. Kapsamlı bir tasarımla Yeraltı Çarşısı’nın iki yanı dükkânlı yeni giriş ve çıkışlarla şimdiki halinden daha işlek bir duruma sokulması düşüncesi ise başlangıçtan beri vardı.
Nitekim Başkan Nizamettin AYDIN, bu düşünceyi gerçekleştirmek üzere girişimde bulunmuş, ancak tasarım, anacaddenin karşı tarafına geçiş noktasında ‘Karayolları’ engeline takılmıştı. Sanırız, çevre yolunun hizmete girmesiyle bu engel ortadan kalkmış olacak.
Şimdi başlanan çalışmaya göre, Yeraltı Çarşısı’nın üstü nasıl olacak? Yeşil alancıklar arasında süs havuzları ve oturma kümelerinden oluşan bir park haline dönüşecek. Ve güzel de olacak. Gönül istiyor ki bu tür parklar şehrimizin başka semtlerine de yapılsın. Bunlar, aynı zamanda ‘çocuk bahçesi’ işlevi de görsün. İnşallah ileride bu da olur.
CUMHURİYET MEYDANI’nın esaslı bir şekil ve şemail kazanması, kendine özgü bir görünüme kavuşması hepimizin arzusudur. Hükümet Konağı’nın önündeki tören alanında ise Valilik tarafından yeni bir düzenleme yapılacağını duyduk. Meydanı bir bütün olarak düşündüğümüzde, Cumhuriyet Meydanı’nın bir özyapıya kavuşma kavgısı öne çıkacaktır. Bu bağlamda bir noktaya parmak basmak istiyoruz. Daha önceden de birkaç kez gündeme gelip tartışılmış bir konudur.
Tartışılıp da bir sonuca bağlanamayan konu; Yeraltı Çarşısı’nın üstü ile ALİ PAŞA CAMİSİ’nin bahçe duvarı arasındaki daralan köşedir. Aynı konunun bir başka yönü ise Ali Paşa Türbesi’nin karşısından ve yan tarafından başlayıp Cami bahçe duvarı boyunca yer alan dizi dizi işportacıların durumudur. Bu duruma neresinden baksanız, işportacıların yeri burası olamaz dersiniz. Belediye de aynı görüşte.
Söz konusu köşeyi açabilmek için, Cami bahçesine 1-2 metre girmek gerekiyor. Bunun için Vakıflar İdaresi’nin ve Diyanet’in müsaadeleri gerekiyor. Aslında bu müsaadenin verilmesinden sonra bahçe duvarı boyunca yapılacak güzel bir kaldırım (keşke eskisi gibi Osmanlı kadırımı döşenebilse) ve işportacıların da oradan başka bir yere taşınmasıyla beraber ortaya Ali Paşa Camisi’nin şanına yakışacak güzel bir görünümün çıkacağı muhakkak.
Bu dediğimiz bugün olmasa, yarın bir gün mutlaka olacak. En iyisi mi, Yeraltı Çarşısı’nın üstü düzenlenirken Cami çevresi de uyum içinde düzenlensin ve böylece tasarlanan güzellik tamamlansın.
Hoşça kalın…

5 AĞUSTOS TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir