DEMOKRASİ VE SİSTEM (38)
Dünyada en hakiki mürşidin ilim ve fen olduğunu bilen bir toplum, kalkınmak ve gelişmek için en önemli öğenin ekonomi olduğunu algılamakla güçlük çekmez. Demokrasi ve onu ayakta tutacak sistemin iyi işlemesi de sağlıklı bir ekonomiye bağlıdır. 25 yıldır süreğen (müzmin) bir enflasyon illetine yakalanmış bir ekonomiye rağmen, demokrasi ve sistem yine de ayakta kalabiliyorsa, doğrusu buna hem şaşmak, hem de şükretmek lazım. Müzmin enflasyon, dış destekli anarşi ve terörü de azdırdı. 25 yıllık süreçte 12 EYLÜL 1980-31 ARALIK 1983 arası süren askeri yönetimde hem terör durmuş, hem de enflasyon %100’den
%30’a düşmüştü. Bunu da ilginç bir tespit olarak belirtiriz.
Ülkemizdeki anarşi ve terör, enflasyon ile eşzamanlı sürüp gidiyor. Yani anarşi ve terör de tıpkı enflasyon gibi müzminleşmiş durumda Böylesi bir ortamdan birtakım çetelerin çıkması değil, çıkmaması anormal olurdu. Son zamanda ülke gündeminin başını tutan çetecilik veya mafyacılık denilen olayın da yine enflasyon ve kirlenen siyasetle bağlantılı olarak, demokrasi ve sistem üzerindeki olumsuz etkilerini ve nasıl önlenebileceğini de ciddi ciddi düşünmek gerekiyor.
Gerçi 55. Hükümet (ANASOL-D Hükümeti) son 15 ay içinde (bilhassa son aylarda) çetelerin üzerine gitmiştir. Bazı çeteler çökertilmiş, sanıklar Yargı’ya teslim edilmiştir. Ancak, Fransa’da yakalanan ünlü mafya babası Alaattin Çakıcı, deşifre ettiği kasetleriyle Ankara’daki taşlar yerinden oynatmış, “siyaset-mafya-ticaret” yumağı pamuk ipliği gibi çözülmeye başlamıştır. Çözülme nereye kadar gider, şu anda bilmeyiz ama, bu durumu sistemin işlediğine bir delil sayabiliriz.
Enflasyonla da, terörle de, mafya ile de köklü ve etkili mücadele etmenin yolu “siyasi istikrar” dan geçmektedir. Siyasi istikrar ise, demokratik sistemin yapı taşları ve dönen çarklarıyla doğrudan ilişkilidir. DEMOKRATİK SİSTEM’in iyi işlemesi ise, yapı taşlarının ve çarkların dişlerinin sağlam olmasına bağlı olduğuna göre “yapısal reformlar”ın herhalde ele alınması gerekir. Yani daha fazla ertelenmesi caiz değildir.
Hemen herkesin beklentisi haline gelmiş YAPISAL REFORMLAR, siyasi partiler ve seçimlerle ilgili kanunlarda yapılacak değişiklerden başlayıp, yerel yönetimler yasasına, Meclis İç tüzüğüne, siyasi ahlakla ve ANAYASA ile ilgili düzenlemelere değin uzanacak bir dizi köklü değişikliği kapsayacaktır.
Devam edecek. Hoşça kalın…
29 EYLÜL TOKAT GAZETESİ