FOLKLOR (1)
“FOLKLOR” kelimesinin birbirine çok yakın üç anlamı vardır: 1. Halk geleneklerini, adetlerini, inançlarını, sanatlarını(müzik, şarkılar, efsaneler, el sanatları, danslar, çalgılar, halk edebiyatı ürünleri vb.) inceleyen bilim. 2. Bir ülke veya yöre halkının gelenek, görenek, inanç, giyim-kuşam, el sanatları vb. kültür varlıkları bütünü. 3. Halk dansları (halk oyunları).
“ FOLKLOR” zengin içerikli bir kelime olarak Türkçemize yerleşmiş ve mal olmuş bir kavram. Fransızca ve İngilizce dillerinde de aynen kullanılıyor. Türkçe’deki yapım ekleriyle folklorcu (halkbilimci), folklorculuk (halkbilimcilik), folklorik (halkbilimsel) kelimelerini üretmişiz. Ayrıca folk müziği, folk sanatçısı gibi isim tamlamaları kullanmaktayız.
TOKAT, folklor yönünden çok zengin bir ildir. Esasen tüm ANADOLU, TÜRKİYE’mizin her yöresi bir folklor hazinesidir. Antik çağlardan ve daha sonra Danişmend, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı dönemlerinden kalan kültürel mirasla da harman olmuş ANADOLU FOLKLORU, bugün çok geniş araştırmaların da konusu olan, toplumsal hayatımıza renkli anlamlar katan, bizi dış dünyaya sempatik tanıtan ve turistik öğeleriyle de ekonomik katkı sağlayan bir zenginliğe sahiptir.
TOKAT FOLKLORU’ndaki sadece halk oyunlarını bir örnek olarak göstermek dahi bu zenginliğin görkemini anlatmaya yeter sanırım. Tokat’a özgü başlıca halkoyunlarını şöyle bi sayalım: ÇEKİRGE OYUNU, ELLİK HALAYI, ESMEM DİLEY, GARKIN (Karkın) HALAYI, GEYİK OYUNU, HANIM KIZLAR, HOŞ BİLEZİK, İBİSKİ HALAYI, KARTAL OYUNU, KIZIK HALAYI, KÖÇEK OYUNU, LALELİM OYUNU, MAŞAT HALAYI, NECİP HALAYI, OMUZ HALAYI, SAMAH OYUNU, SARSI HALAYI, TOKAT AĞIRLAMASI, TOMBUL MAKİNE, EMİNEM, HOBBİÇO, KOÇERİ, CINGILLIORAK, AYNALI KÖRÜK, NURCANIM…
Bütün bu saydığımız halkoyunlarını araştıran, inceleyen, bizzat oynayan ve öğreten, öğrenci yetiştiren birçok folklorcu öğretmenlerimiz ve uzmanlarımızın varlığı, folkolorik özelliklerimizin günün birinde yitip gitmeyeceğini bize gösteriyor.
TOKAT’ta halkoyunlarımızın sürekli yaşayacağının güvencesi olan önemli kişilerden biri de İl Kültür Müdürü Selahattin ADIGÜZEL’ dir.
Selahattin ADIGÜZEL’in halkoyunları üzerindeki uzmanlığı, yalnız TOKAT’a mahsus olmayıp, TÜRKİYE çapındaki, hatta uluslararası boyuttaki platformlarla uzanmıştır.
20 NİSAN TOKAT GAZETESİ