FOLKLOR (2)
İl Kültür Müdürü Selahattin ADIGÜZEL, 22 yıldır kültür, sanat ve halk eğitimi alanında hizmet vermiş, halen de aynı aşk ve şevkle devam ediyor. Bu geçen 22 yılın başlangıcında kısa bir süre öğretmenlik var. Ardından 10 yıl süren Halk Eğitim Merkezi Müdürü ve son 12 yıldır Kültür Şube Müdürü, bu sürenin de son 2 yılı İl Kültür Müdürü olarak geçiyor. Bütün bu hizmet yıllarının ekseninde ADIGÜZEL’in FOLKLOR sevdası yatıyor.
1975-1980 arası ANKARA GAZİ ÜNİVERSİTESİ’nde öğrenci iken, aynı zamanda, KÜLTÜR BAKANLIĞI DEVLET HALK DANSLARI
TOPLULUĞU’nda çalışmış. Ta Ortaokul, Lise yıllarında başlayan folklor merakı, hem bir hobi, hem de bir uzmanlık uğraşı olarak sürmüş, sonuçta 30 yıllık birikim sağlamış. İşte bu 30 yıllık birikim, bugün yöresel sınırları aşmış bulunuyor.
Nasıl aşmış derseniz; ADIGÜZEL, EGE ÜNİVERSİTESİ’nden aldığı davet üzerine, geçen yıl orada; E.Ü. TÜRK MÜZİĞİ DEVLET KONSERVATUVARI’nın yetenekli öğrencilerine iki haftalık bir seminer vermiş, TOKAT HALKOYUNLARI’nı, özgün sahne düzenleme leri şeklinde öğretmiş, yetiştirdiği topluluk, 2001’de FRANSA’nın DİJON şehrinde yapılan DÜNYA HALK DANSLARI yarışmasında birinci olmuştur. Yani bu dünya birinciliğinde Selahattin ADIGÜZEL ve TOKAT folklorunun damgası vardır.
Sınır aşma olayı bununla kalmamış, Kültür Müdürü ADIGÜZEL, JAPONYA ve AVUSTURYA’dan gelen davetler üzerine oralara gitmiş, T.C KÜLTÜR BAKANLIĞI’nın temsilen halk oyunları dersleri vermiştir.
Geleneksel el sanatlarımızın yaşaması, hem sanatsal, hem de ekonomik üretkenliğin devamı için yöresel bakırcılık, yazmacılık, kalıp oymacılığı, iğne oyacılığı, folklorik bebek yapımcılığı, çarıkçılık, zurna yapımcılığı, bez dokumacılığı, seramikçilik vb. folklorik hediyelik eşya yapımını teşvik etmiş, ürünlerin, Kültür Bakanlığı’nın ANKARA, İSTANBUL ve ANTALYA gibi illerdeki DÖNER SERMAYE Müdürlükleri mağazalarında satışlarını yönlendirmiştir. Yeter ki, turizmin önemli bir kolu olan hediyelik eşya üretimi, ilimizde de canlı olsun ve folklorumuz her bakımdan yaşasın…
Bunları niçin yazdık? Sözünü ettiğimiz kişinin reklama, bizim de reklam etmeye ihtiyacımız yok. Maksat, kültürümüze, folklorumuza, sanatımıza ve bu alandaki ustalara ve uzmanlara sahip çıkmak, onların değerlerini bilmek.
Ustalar ve uzmanlar dedik; TOKAT’taki folklor uzmanlarını şöyle bir anımsayalım:
Kemal SARISÖZEN, Cevat ALTINOK (merhum), Bahattin DESTEBAŞI, Turhan ERDEN (merhum), Bayram ADIGÜZEL ve daha niceleri. Selahattin ADIGÜZELLER’ler bu kaynaktan beslenip yetiştiler, çalışıp çabaladılar ve folklorumuzu yaşattılar.
Ne mutlu onlara… Sağolsunlar, varolsunlar…
21 NİSAN TOKAT GAZETESİ