TOKAT KENT SENATOSU (1)
Eski latince dilinde Senatus olarak, ilk çağlarda çeşitli siyasi meclislere verilen ad olan SENATO, bilhassa ROMALILAR devrinde yasama, yürütme ve yargı erklerini temsil eden yüksek meclisin ünvanı, ortaçağ Almanyasında ise şehirlerarası ticaret birliği anlamlarında kullanılmıştır.
Bugün, çift meclisli bazı rejimlerde genel oyla, küçük bir bölümü de atamayla seçilen üyelerden oluşan 2. Meclise (1961-1980 arasında bizde olduğu gibi) ve Üniversitelerin genel karar organlarına senato denilmektedir.
Bir de ülkemizde en büyük ve köklü çevreci kuruluşlardan biri olan ÇEKÜL (Çevre ve kültür değerlerini koruma) VAKFI, birçok şehirde gönüllü çevrecilere destek vererek ‘KENT SENATOLARI” olayını başlatmıştır. Peki, ÇEKÜL VAKFI, (Kent senatosu) deyimini kullanarak, böylesi iddialı bir söylemle neyi amaçlamakta veya neyi kastetmektedir?
Bu sorunun yanıtı, TOKAT KENT SENATOSU’nun MART-2002’de yayınladığı 30 sayfalık kitapçıkta aradık ve bulduk. Beyaz Kapağı TOKAT’ın eski konukları, Saat Kulesi ve dövme bakır işçiliği motifli kitapçığın ilk sayfasında “Duyarlı İnsanlar Dünyasına Hoşgeldiniz” başlığı altında şöyle yazıyor.
“Dünya çevre hareketi açısından bir dönüm noktası niteliğini taşıyan Rio Konferansı yalnızca ‘sürdürülebilir gelişme’ kavramını yaşantımıza sokmakla kalmamış; katılımcı mekanizmaların ve süreçlerin Birleşmiş Milletlerce benimsenmesini sağlamıştır. Rio’da ‘Gündem 21’ adıyla alınan kararlar, insanlık, tarihsel bir dönüm noktasındadır cümlesiyle açılmaktadır. Uluslararasında ve ulusların kendi içindeki eşitsizliklere, giderek artan yoksulluk, açlık, hastalıklar ve cehalete, ekosistemlerdeki süregiden kötüleşmeye dikkat çekmektedir. Çıkış yolu olarak ise, temel gereksinimlerin karşılanmasını, yaşam standartlarının iyileştirilmesini, ekosistemlerin daha iyi korunmasını ve yönetilmesini, daha güvenli bir geleceğe giden yolun yapı taşlarının döşenmesini sağlayacak küresel ortaklık kavramını gündeme getirmektir. Yukarıdaki hedeflere ulaşmaya yönelik faaliyetler kapsamında her yerel yönetimin, hemşehrilerle yerel kuruluşlar ve özel sektör kuruluşlarıyla diyalog içerisinde, kendi Kent Yönetim Gündemlerini oluşturacak Kent Senatolarını kurmaları gerektiği belirtilmektedir. Bu düşünce ile şehrimizin sahibi olma ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir kent bırakma çabasında ilk adım olan ÇEKÜL TOKAT KENT SENATOSU Haziran 2000 kuruluş çalışmalarına başlamıştır.”
Yukarıdaki ibareden anlaşıldığı gibi; ülkesel, bölgesel ve küresel boyutlarda giderek artan yoksulluk, açlık, hastalıklar ve cehalete, ekosistemlerdeki süregiden kötüleşmeye dikkat çeken RİO KONFERANSI, ‘sürdürebilir gelişme’ ve ‘küresel ortaklık’ kavramlarını dünya gündemine çıkarmış; her yerel yönetimin, hemşehrilerle yerel kuruluşlar ve özel sektör kurumlarıyla kendi Kent Yönetim gündemlerini oluşturacak KENT SENATOLARINI kurmalarını istemiştir.
Demek ki, kent senatoları kurulması gerekliliği fikri, RİO KONFERANSI’nda doğmuştur. Rio Konferansı, HAZİRAN-1992’de, yani bundan 10 yıl önce, Brezilya’nın kumsalı, denizi ve karnavalıyla ünlü kenti Rio De Janeiro’da, BM üyesi bütün ülkelerin Devlet veya Hükümet başkanlarının katıldığı, çevre ve kalkınma konularının (21 madde halinde) görüşülüp çözüm yolunda birçok ortak kararın alınabildiği küresel bir toplantı olmuştur. 1992RİO KONFERANSI, “YEŞİL ZİRVE” adıyla da anılmaktadır.
9 MAYIS TOKAT GAZETESİ