TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN LİDERİ TOFAŞ’IN TOKAT ANA BAYİSİ ÇAĞDAŞ OTOMOTİV A.Ş DÜZENLEDİĞİ BURSA GEZİSİ İLE TOKAT’TA BİR İLK’İ GERÇEKLEŞTİRDİ (4)

TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN LİDERİ TOFAŞ’IN TOKAT ANA BAYİSİ ÇAĞDAŞ OTOMOTİV A.Ş DÜZENLEDİĞİ BURSA GEZİSİ İLE TOKAT’TA BİR İLK’İ GERÇEKLEŞTİRDİ (4)

TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN LİDERİ TOFAŞ’IN TOKAT ANA BAYİSİ ÇAĞDAŞ OTOMOTİV A.Ş DÜZENLEDİĞİ BURSA GEZİSİ İLE TOKAT’TA BİR İLK’İ GERÇEKLEŞTİRDİ (4)

Fabrikaya Giriş
Fabrikanın kapısında Eğitim ve Halkla İlişkiler Md. Tuna Ayder ile Bölge Satış Md. Sedat Sert tarafından sıcak bir yaklaşımla karşılandık. Giriş salonunda ayaküstü ilk bilgiler verildi ve meyve suları ikram edildi. Buradan Konferans (brifing) salonuna geçtik.
Burada Tuna Ayder tarafından TOFAŞ’ın kuruluşundan bugüne geçirdiği evreler ve fabrikanın işleyişine ilişkin özet bilgiler ve istatistikî veriler bilgisayar eşliğinde sunuldu.
YILDA 20 Bin Otomobilden 250 bin otomobile
1968 yılında İtalya’nın uluslararası dev şirketi FİAT ile Türkiye’nin en büyük ve köklü sanayi kuruluşlarından KOÇ Holding’in ortaklığıyla kurulan TOFAŞ (Türkiye Otomobil Fabrikaları Anonim Şirketi), BURSA’da kurduğu fabrikayla 1971’de üretime başladı. O dönemde Avrupa’da en çok tutulan aile otomobili Fiat 124’ü, Murat 124 adı altında üreterek piyasaya sundu. “Daima en iyi hizmet” anlayışıyla, 1976’dan itibaren Fiat 131’in Türk modeli Murat 131’in üretimini ne de geçildi. Murat 131 serisi, yıllar içinde Türkiye koşullarına daha iyi uyarlanarak, tasarım ve aksesuar değişiklikleri geçirdi ve yerini Serçe, Şahin ve Doğan modellerine bıraktı. Daha sonra Kartal modeli geliştirildi. Müşteri talebine sürekli olarak yeni modeller sunmak için düzenli ve kapsamlı bir yatırım programı uygulayan TOFAŞ’ın 1990’da TEMPRA serisi üretimi, 1992 yılında ek-motor fabrikasının tamamlanması ve daha yüksek teknolojilerin devreye girmesi, 1993’den itibaren TİPO ile TEMPRA SW’un üretimi, 1994 sonlarında UNO modelleri birbirini izliyor. 1972’de 20 bin’le başlayan üretim Kapasitesi, 86’da 50 bin, 90’da 100 bin, 94’de 200 bin ve nihayet 1995-2002 döneminde yıllık 250 bin otomobile yükseliyor. Ve bugün çok modern PALİO DOBLO, ALBEA, DOBLO JTD modelleri üretiliyor.
57 Ülkeye İhracat
TOFAŞ, son on yılda dünya pazarlarına açılmış ve bugün hatırı sayılır bir pazar payını kapmıştır. Ülkemize önemli miktarda döviz girdisi sağlıyor. TOFAŞ bugün Türk mühendislerince dizayn edilip son derece özenle ürettiği PALİO, DOBLO, ALBEA ve DOBLO JTD serilerini Dünya’nın 57 ülkesine satıyor. Ayrıca 11 ülkeye yedek parça satışı da yapıyor. Artık bugün TOFAŞ’ın ürettiği yeni Fiat Palio Weekend, Fiat Doblo, Fiat Doblo Cargo, Fiat Brava, Fiat Palio Sporting modelleri, yalnız TÜRKİYE’nin değil, dünyanın tüm yollarında güvenle kullanılıyor.
Fabrikanın İçinde Gezinti
TOFAŞ fabrikalarının konuşlandığı alan yaklaşık 1000 dönüm (BİR MİLYON metrekare); bu alandaki toplam kapalı alan ise 338 dönüm. Fabrika 15 birimden oluşuyor. Kalıphane-Makas Kesimi-Gövde Üretim-Boya-montaj-vb. birimler… Ve fabrikanın beyni AR-GE (Araştırma-Geliştirme) birimi. Bütün bu birimler içinden bir otomobilin doğumuna tanık olduk. Tabii bunu seriler halinde ve adım adım izledik. Birimler arası geçişler yer bantları, havai bantlar ve özel bantlar halinde yürüyor. Tüm üretim sistemi, dakikalara bölünmüş zaman çizgisinde an-be-an izleniyor.
Sürekli Kontrol
Hata neden olmaz? Sürekli kontrol ederseniz. İşte TOFAŞ fabrikasında bu yapılıyor. Ölçümlemeler (her parçanın resim ölçüsü ile buradaki ölçü mukayesesi), istatistiksel grafikler bilgisayarlarla gözleniyor. Bütün parçaların gidişatı güncel takip altında. Bir problem çıkarsa Ölçümleme biriminde ilgili eleman tarafından anlatılıyor, kayda geçiyor ve uzmanlarca çözümleniyor.

7 KASIM TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir