GÖK-TÜRK ANITLARI(2)
( ORHUN ABİDELERİ )
Amerikalı tarihçi bir bilim adamı, Üniversitelerini ziyaret eden TÜRK heyetine soruyor:
“Kaç cilt genel tarihiniz var?”
“ Türkler’in, tarihin her çağında önemli rol oynadığını, birçok milletlerin tarihine etki yaptığını, büyük işler başarmış bir millet olarak görüldüğünü…” Söyledikten sonra bu soruyu sormuştur.
Aslında bu soruyu önce bizim kendimize sormamız gerekirdi. Bu sorunun yanıtı vardır ve acı gerçekleri ifade eder:
“Tarihin en büyük olaylarını yaratmış olan TÜRK MİLLETİ’nin, tasavvur edildiği gibi ciltler dolusu değil, tavsiyeye değer bir tane bile GENEL TARİHİ yoktur. Büyük tarih yapan Türk Milleti, yazık ki, tarihini yazamamış, bu iş, daha çok çoğu Türk dilini, antropolojik özelliklerini ve yaşantısını bilmeyen, ya da haçlı zihniyetine bağlı olan yabancılar tarafından ele alınmıştır.”
Ve zaman zaman da bilimin yansızlığı, nesnelliği yerine, ön yargılı yaklaşımlar hâkim olmuştur. Örneğin, “Göçebelikten ayrıldığı zaman Türk, Türklükten çıkar” gibi tuhaf görüşler ortaya konmuş; ya da Hun Türkleri’ni insandan başka yaratıklar sanan kimseler, Hunların tarihini yazmaya özenmiştir.
Sonuç olarak tarihimiz, genellikle değiştirilmiş, hakiki durumu ile ortaya konamamış ve kötülenmek istenmiştir. Bir milletin, kendi tarihinin yazılmasını yabancılara bırakmasının birçok sakıncalarının olması doğaldır. Bu alandaki gecikmemiz çok büyük ve pek acı olmuştur.
Nihayet, CUMHURİYET’le beraber, ATATÜRK’ün keskin ileri görüşü sayesinde TÜRK TARİHİ, bir bütün olarak ele alınmış ve ilmi eserler verilmeye başlanmıştır.
TÜRK TARİH KURUMU, İ.Ü.Edebiyat Fakültesi, A.Ü. DİL ve TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü
v.b Kuruluşların Türk Tarihi ile ilgili, çok değerli çalışmaları olmuştur. Ancak bu çalışmaların daha da genişletilmesi ve hızlandırılması gereklidir.
Üniversitemizden Kemal TÜRKER ve İsmail POLATÇI’nın da dâhil olduğu 35 kişilik bilim ekibinin 13 TEMMUZ-23 AĞUSTOS 2002 arasında 40 günlük süreyle ORHUN KİTABELERİ’ne uzanan ORTAASYA gezisi, dil-tarih, insanbilim (antropoloji)Türkbilim (Türkoloji) ve sanat açılarından geçmişimize ışık tutan çalışmaların son zamandaki önemli bir halkası olmuştur.
1 HAZİRAN TOKAT GAZETESİ