AKBELEN!

AKBELEN!

AKBELEN!

(Tutkunluk ve Birlik Ruhunun Adı…) (1)
Gazetemizin 5 AĞUSTOS 2003 tarihli sayısında “AKBELEN YAYLACILARI YOLU Yaptıranlara Minnettar” başlıklı bir haber çıkmıştı. Haberin başlık ve içeriğindeki “Minnettarlık” ifadesi, aslında sadece Akbelen yaylacılarının alçak gönüllülük ve değerbilirlik yüklü duygularının bir yansıması oluyordu. İşin gerçeğinde ise, geçen yılın yaz mevsimi başlarında açılan yayla yolu, bürokratik engellerin aşılması yolunda Valilik Makamının ve İl Jandarma Komutanlığının verdikleri destek ile Köy Hizmetleri Müdürlüğünün tahsis ettiği dozer dışında Akbelen Köylüsünün çalışkanlık ve birlik ruhunun bir zaferi sayılmalıydı.
Yargımızdaki ‘zafer’ sözcüğü bir abartı gibi görülebilir. Öteden beri, TOPÇAM Tepesi’ndeki kendi adlarıyla anılan yaylaya keçi yolu gibi patikadan çıkıp inme zorluğunu yaşamış AKBELEN KÖYLÜSÜ, Belediyesi öncülüğünde, sık ağaçlı bir ormanın dik yamaçlarını tırmanan 3 ila 5 m. enindeki 7 km’lik bir yolu 35 gün süren hummalı bir gayretle açmayı başarabilmişse ve bu işe harcanan 22 milyar liranın tamamı Akbelen’den çıkmışsa, bize göre bu başarı bir zaferdir.
Ve ayrıca, yayla yolu için harcanan 22 milyarın (6) milyarı, vaktiyle köyünden göç edip TOKAT’ta yerleşmiş. Akbelenliler’den bir gecede toplanabilmişse bunun da ayrı bir anlamı vardır. Bu bir “tutkunluk” ifadesidir.
Bugün motorlu taşıtların çıkıp indiği güzel bir yayla yolunu birbirine tutkunluk ve birlik ruhu sayesinde kazanan AKBELEN, benzeri bir beceriyi bundan dört yıl önce de göstermişti. 18 NİSAN 1999 seçimleri sonucunda Akbelen’in ilk Belediye Başkanı olan Zülfikar TANKUÇ, ilk icraat olarak beldesinin imar yollarını yazın tozdan kışın çamurdan kurtarmanın çaresine baktı. O tarihten bir yıl kadar önce TOKAT G.O.
P. Bulvarı’nın parke taşları sökülüp Karayolları’nca asfalt yapılmıştı. Bir kenarda yığılı duran parke taşlarından bir miktarını Başkan TANKUÇ, Tokat Belediye Başkanı Nizamettin AYDIN’dan rica etmiş. Başkan AYDIN de ‘peki’ demişti. Bu söz üzerine bir gecede seferber olan AKBELENLİLER sayısı bizde sır kalacak traktör römorkları dolusu parke taşı beldelerine taşımıştı.
AKBELEN’in kendine has özellikleri olarak, yerinde tutkunluk ve birlik davranışı göstermenin yanısıra çok çalışkan, üretken, sıcakkanlı ve konuksever olmalarını da sayabiliriz.
Ayrıca AKBELEN’i tarif ederken “Milletvekili yetiştiren Köy” tanımı da uygun düşer. Neden mi? 1991-1995 dönemi Milletvekili olan Akbelenli Ahmet ÖZDEMİR’den sonra, 3 KASIM 2002 seçimlerinden Milletvekili çıkan İbrahim ÇAKMAK da bir Akbelenli…
Eski adı “Bizeri” olan AKBELEN, bugün hane sayısı 370, nüfusu son sayımda 2249, kadın-erkek oranı eşit, yetişkin nüfusun %80’i çalışan ve üreten, genç ağırlıklı bir toplumu barındırıyor. Okur-yazar oranı %98’le çok yüksek, ta 1976’ta açılan ortaokul sayesinde yeni neslin hemen hepsi en az ortaokul mezunu, okumuş nüfusun %20’si ise lise veya daha üstü eğitimli bir yapıya sahip olan Akbelen, önceleri aşırı göç vermekte iken, 1999’dan sonra bazı emekliler beldeye dönüp yerleşmeye başlamıştır.
Halen TOKAT-Merkez’de, İSTANBUL’da, ANKARA’da, İZMİR’de, Yurtdışında ve diğer yerlerde yerleşik bulunan AKBELENLİ sayısı, beldedeki nüfusun iki katından biraz fazladır. Ancak onların doğup büyüdükleri yeri unutmadıklarını ve fırsat düştükçe ziyaret ettiklerini biliyoruz.

16 AĞUSTOS TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir