HEY ONBEŞLİ TİYATROSU
Geçen pazar günü (02.07.2006) akşamı, ATATÜRK KÜLTÜR SARAYI’nın konferans salonu, bu defa, TOKAT Kültür ve tarihini sahiplenenlerin ilgisiyle bütünleşen, çağrısında ilettiği mesajla başlayıp iki perdelik oyunun sonunda, üç beş dizelik türkülerimizin arkasındaki öykülerin aslında nice hayat çilesi ve sevda ateşiyle yoğurulduğunu anımsatan bir tiyatro etkinliğine sahne oldu.
Bu tiyatro adıyla sanıyla ve oyunuyla da TOKAT İlini simgeliyordu. Adı: HEY ONBEŞLİ TİYATROSU; sahneye koyduğu oyun da “HEY ONBEŞLİ” idi. Bir avuç insanın çaktığı kıyılcımla pırıl pırıl 20 genç, tiyatro aşkıyla bir araya toplanmış, yazarımız M. Emin ULU’nun dizi film senaryosu olarak yazdığı “HEY ONBEŞLİ”, oyuna da dönüşerek kısa zamanda kostümü, dekoru, müziğiyle sahne alacak bir kıvama getirilmiş, sonuçta çiçeği burnunda bir tiyatro grubu olarak, ilk oyununu TOKAT’ta sergilemek üzere İSTANBUL’dan kopup gelerek kıpır kıpır bir heyecanla seyircinin önüne çıkılmıştı.
Bu bir ilk adımdı. Tiyatronun adı ve ilk oyunu “HEY ONBEŞLİ” idi ama, bu tiyatro grubu desteklendiği ve yaşatıldığı takdirde sadece ‘Hey Onbeşli türküsü’nün değil, ister TOKAT, ister başka bir yöremizin olsun, gerisinde öykü yatan daha nice türkümüzün macerasını sahneye koyabilir ve başarıyla canlandırabilir. Yeter ki destek görsün. Bizde bıraktığı izlenim budur.
Esasen işin doğası itibariyle tiyatroculuk, belirli oranda devlet desteğini almaya ihtiyaç gösteren bir nitelik taşır. Özel tiyatro da kursanız bu böyledir. Koskoca KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI ne için vardır?
Tarihe ve kültüre yeni bir pencere açma çabasıyla yola çıkan “HEY ONBEŞLİ TİYATROSU”na yol açıklığı dilerken, rollerini başarıyla oynayan genç oyuncuları (başta Hediye rolünde Navruz Küçük ve Hüseyin rolünde Orhan NAVRİZ), yazarından yönetmene, ışık ve efektten dekor ve müziğine tüm emeği geçenleri ve ayrıca işin öncülüğünü ve külfetini yüklenmiş olan TOKAT KÜLTÜR HABER DERGİSİ yönetici kadrosunu candan kutluyor, genç tiyatromuza uzun bir ömür diliyoruz.
12 TEMMUZ TOKAT GAZETESİ