TOKAT KEBABI için PATENT ALMAK

TOKAT KEBABI için PATENT ALMAK

TOKAT KEBABI için PATENT ALMAK

Mutfak kültürü, medeniyet olgusunda önemli bir yer tutar. Her toplumun kendine özgü beslenme alışkanlıkları ve yemek çeşitleri vardır. Bu farklılıklar, uzun bir zaman sürecinde oluştuğu için, sonuçta her toplumun millî kimliği ile özdeşleşen mutfaklar ortaya çıkmıştır. Fransız mutfağı, İtalyan mutfağı, Türk mutfağı gibi…
Yerel ya da yöresel mutfaklar ise millî mutfakların şubeleri gibidir. Ülkemizin yöresel mutfakları arasında TOKAT MUTFAĞI da hatırı sayılır doğrusu.
Tokat’ a özgü yemeklerden öne çıkanlar; ‘keşkek’, ‘cevizli bat’, ‘madımak’, ‘nivik’, ‘bakla dolması’, ‘çökelikli’, ‘su böreği’, Tokat kebabı’… sayılır.
TOKAT KEBABI; üzerinde özellikle durmaya değer. Çünkü hem ait olduğu yörenin adını taşıyor ve hem de az çok yaygın bir üne sahip. Tokat Kebabı’nın özelliği şu ki, en başta pişirilme şekli farklıdır: Özel surette yapılmış kebap fırındaki ortada bulunan yatay demire, yine özel surette hazırlanmış et ve sebzenin dizili olduğu şişler asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye beraber bırakılır. Piştikten sonra, lavaş ( ince-uzun) pidelerin üzerine şişlerden kebap sıyrılmak suretiyle çekilir, en üste domates ve onun üzerine de yağ toplama kabından kebap yağı ilâve edilip pide ile kapatılır. Böylece kebabımız âfiyetle yenmeye hazır hale gelmiş olur.
Tokat kebabının malzemesinin hazırlanması olsun, pişirilmesi olsun, belli bir beceri ve deneyim ister. Erbabına ‘kebapçı ustası’ denir. Burada mesele şudur: Son yıllarda Tokat kebabı, farklı özelliğine yeterli özen gösterilmeden yapıldığına dair şikâyetler olmaktadır. Hele hele bundan 50-60 yıl önceki kebapların lezzetini bilenler için bu eleştiriler daha bir önem kazanıyor.
Şikâyetler ya da eleştirilerin giderilmesi açısından en başta tüketicinin bilgilenmesi, bilgilendirilmesi, kendi denetim ve tercih haklarını kullanması gerekiyor.
İkincisi, geç kalınmış bir işlemin yapılmasıdır ki bu da, Tokat kebabının TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ’ne tescil ettirilmesidir. Bu işlemin gerçekleşmesini TOKAT TİCARET ve SANAYİ ODASI üstlenebilir ve sağlayabilir. Bundan sonrasında Tokat Kebabı’nın, yöresel ürünler fuarlarında standlarının açılması, tanıtımının daha çok yapılması ve kalite standardının korunması beklenir.

9 NİSAN TOKAT HABER GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir