19 MAYIS’ın BEŞ İLKESİ

19 MAYIS’ın BEŞ İLKESİ

19 MAYIS’ın BEŞ İLKESİ

Bugün 19 MAYIS! 19 MAYIS 1919 tarihinin, bu tarihle başlamış; yalnız TÜRKİYE’nin değil, DÜNYA’nın da özgürlük ve bağımsızlık yolundaki mücadelesinde bir ilk adım ve esin kaynağı olmuş kutlu bir günün 93. yıldönümü…
Yer yer işgal edilmiş, sömürgeci devletlerce paylaşımına karar verilmiş koca bir ülke ve esarete mahkûm edilmek istenen kadîm bir milletin makûs talihinin değişeceğine dair işaret fişeğinin atıldığı gündür 19 MAYIS 1919…
Ulusal direnişin başlangıcının simgesidir. Ulusal direnişin başlangıçtan simgesidir. CUMHURİYET’e giden yolun kapısıdır.
Her türlü bağnazlıktan kurtulup özgür düşünceye ve aydınlanmaya yönelmenin ışığıdır.
Yeniden dirilişin, kurtuluşun ve kuruluşun kararıdır. Peki bütün bu ulusal direniş, Cumhuriyet devrimlerine açılan yol, aydınlanmaya yöneliş, yeniden diriliş, kurtuluş ve kuruluşu simgeleyen 19 MAYIS’ın BEŞ İLKESİ ne idi?
1- “Hâkimiyet-i Milliye” ( milli egemenlikhürriyet ve demokrasisiyasî iradenin halkta oluşulaik rejim).
2- “İstiklâl-i Tam” ( tam bağımsızlıkmanda ve himaye kabul edilemezmillî servet peşkeş çekilemez).
3- “Müdafaa-i Hukuk” (hukuk ve adaleti savunmakmilletin hakkını yabana yedirmemek).
4- “Misak-ı Millî” ( Türk Milleti’nin varlığının güvencesi olan ulusal sınırları korumakvatanın bölünmez bütünlüğünü savunmak).
5- “Muasır Medeniyet” ( sanat ve kültür bağlamında birikimci yükselişbilim ve teknolojide çağdaş ve insanlık idealinde ilerici olmak).
İşte bu beş ilkedir ki; ‘Kuva-yı Millîye’ tanımıyla tarihe geçerek Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının şahs-ı manevîsinde tecelli etmesiyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş ve varoluşunun temel harcı olmuştur.
“19 MAYIS”ın BEŞ İLKESİ, aynı zamanda, TÜRKİYE CUMHURİ-
YETİ’nin kurucu iradesini temsil eder. Nasıl ki yakın geçmişimizde bu kurucu iradeyle çelişen politikalar (askerî darbeler dahil) başarısız olmuşsa, bugün dahi aynı kurucu iradeyle çelişen veya çelişecek politikalar da ( karşı devrimler dahil) başarısız olmaya mahkûmdur. ATATÜRK’ün “Gençliğe Hitabesi” bunun kanıtıdır. 19 MAYIS’ın “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak Türk ve Dünya gençlerine armağan edilişi ATATÜRK’ün ciddî bir öngörüsüdür.
Yaşasın 19 MAYIS! Viva 19 MAYIS!. Kutlu olsun…

19 MAYIS TOKAT HABER GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir