ADIYAMAN’da 3 GÜN (5)

ADIYAMAN’da 3 GÜN (5)

ADIYAMAN’da 3 GÜN (5)

Programın 3. gününde GAP’ın en büyük eseri ve sembolü ATATÜRK BARAJI’nı görmek üzere yola çıktık. Adıyaman şehir merkezine 5 km. mesafedeki PİRİN MAĞARALARI ilk durağımız oldu.
PİRİN MAĞARALARI, antik PERRE ŞEHRİ’nin nekropol alanıdır. (Nekropol: Antikçağ kentlerinin büyük bir alana yayılan mezarlıklarına verilen ad.) Burada, Romalılar zamanında KAYA MEZARLARI olarak yapıldığı sanılan 200 kadar mağara mevcut.
Bu kaya mezarları, Perre halkının aynı zamanda yaşam mekânları olmuş. Mağaralar, geniş bir alana yayılmış ve yeraltında birbirleriyle bağlantılı durumda.
Pirin Mağaralarından ayrılıp güneş yönünde kası bir yolculuktan sonra ATATÜRK BARAJI’na geldik. DSİ binası salonunda, DSİ Bölge Müdürü tarafından GAP ve ATATÜRK BARAJI hakkında bilgi verildi. FIRAT nehri üzerinde kurulu, TÜRKİYE’nin birinci, DÜNYA’nın 6. büyük barajı olan (sağladığı enerji itibariyle) ve gölünün kapladığı alan itibariyle de TÜRKİYE’nin 3. büyük gölü olan ATATÜRK BARAJI, ülkemizin ve hepimizin övünç kaynağı olan, kıvanç duyduğumuz muhteşem bir eserdir.
ATATÜRK BARAJI, ülkemize sağladığı muazzam elektrik enerjisi ve sularıyla Urfa-Harran’ın çorak topraklarına verdiği hayatın yanında, gölünde başlayan balıkçılık, Adıyaman’da yeni bir iş kolu olurken, SU SPORLARI etkinlikleriyle de, sosyal ve kültürel yaşama dinamik katkılar yapmaktadır.
GAP turunu da böylece tamamladıktan sonra TOKAT’ımıza dönmek üzere yol hazırlığına başladık. ADIYAMAN’daki tarihi ve turistik yerlerin hepsini görmek ve gezmek için, değil 3 gün haftalar yetmez.
KOMMAGENE KRALLIĞI’nın yazlık başkenti ESKİ KALE (Arsameia), MEMLÜK TÜRKLERİ döneminden kalma YENİ KALE, BESNİ ÖRENYERİ, DERİK KALESİ, GERGER KALESİ, Antik cağdan kalma, HAYDARAN KAYA MEZARLARI, BEŞTEPELER, KARADAĞ TÜMÜLÜSÜ, ADIYAMAN KALESİ, DİKİLİTAŞ, GÖKSU KÖPRÜSÜ, TARİHİ KÜL ŞEHRİ HARABELERİ, OSMANLI DÖNEMİNDEN kalma tarihi CAMİLER VE TÜRBELER… HİTİT (Eti) devrinden ANTİKÇAĞA, Antikçağdan OSMANLI dönemine ve yakınçağa uzanan uzun bir geçmişin tarihsel izleri ve kültürel mirası…
Bütün bu eserlerin benzerlerini ve değişik şekillerini TOKAT ilimizde de, ANADOLU’nun bütün illerinde de görmekteyiz. ALTIBİN YILLIK ANADOLU MEDENİYETLERİ, hangi ilden ve bölgeden olursak olalım, hepimizin üzerinde oturduğumuz, mutlaka bilmemiz ve tanımamız gereken müşterek kültürel ve tarihsel mirasımız.
Bir gün tekrar gelmek ve daha çok gezip tanımak temennisiyle ADIYAMAN’a ve konuksever sıcakkanlı Adıyamanlı dostlara veda edip TOKAT’a dönerek gezimizi tamamladık.
Orada kaldığımız 3 gün boyunca, bizlere yakın ilgilerini esirgemeyen ve konukseverliğin en güzel örneklerini gösteren başta Sayın Vali Halil IŞIK’a, Sayın Belediye Başkanı Abdulkadir KIRMIZI’ya, Sayın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zafer ERSOY’a, Sayın Ziraat Odası Başkanı Hanifi ÖZTÜRK’e, Sayın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet TAŞ’a, toplantının ve gezinin düzenleyicileri olan sayın ABB Genel Başkanı Halil ZOR’a ve Sayın Yardımcısı, Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ragıp ERSOY’a, İl Basın Müdürü Mehmet ÇELİK’e, misafirhanelerinde bizleri konuklayan İl Daire Amirlerine, İl Emniyet Müdürüne, Polisevi Yönetimine, Programda tüm emeği geçenlere ve tüm Adıyamanlı dostlara buradan tekrar en içten teşekkürlerimizi iletiyoruz.
“ANADOLU BASINI ELELE” adı altında bir başka toplantıyı, ileride inşallah TOKAT’ta düzenlemeyi arzu ve temenni ediyoruz.
Hoşça kalın…

    11 KASIM TOKAT GAZETESİ

    administrator

      Related Articles

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir