ADRİYATİK’TEN ÇİN SEDDİNE TÜRKÇE!

ADRİYATİK’TEN ÇİN SEDDİNE TÜRKÇE!

ADRİYATİK’TEN ÇİN SEDDİNE TÜRKÇE!

TIME dergisi dünyada en çok konuşulan 10 dil arasına Türkçe’yi almamış. Çünkü “Türkî Diller” dedikleri Kazak, Kırgız vb. lehçeleri Türkçe’den saymamışlar. Oysaki, güzel Türkçe’miz dünyada en çok konuşulan 6 dil arasında 5. veya 6. dil olduğu kesin.
Bu konuda Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu şöyle diyor:
“İNTERNET” e girin bakın, karşınıza her dil çıkacak. Ama Türkçe çok zor çıkacak. Her haysiyetli ülkenin İnternet dili, kendi milli dili. Bizimki İngilizce… Bu durum, dünyanın her yerinde duyanı hayrete ve dehşete düşürüyor. “Dünya dili İngilizce’dir” propagandasını Türkiye’deki “dâhili bedhahlar” hariç kimse yutmadı. Hala ne diye sömürge gibi davranıyoruz bilmem ki..”
Amerika’nın ünlü TIME Dergisi’nce çağımızın dâhileri arasında gösterilen Prof. Oktay Sinanoğlu, kendi öz dilimizi yine kendimizin nasıl dışladığımızı işte böyle yakınıyor.
İnternet, ticaret ve turizm dünyamızı küresel (global) bir köye çevirdi. Dünya nüfusunun %80’i ana dillerinden sonra ikinci dil olarak İngilizceyi öğreniyor. Günümüzde 1 milyarı aşkın kişi, ikinci dil olarak İngilizceyi ticaret ve turizm dili olarak yazıp konuşuyor. Elektronik posta dili de İngilizce. Bu durum niçin böyle? 17. yüzyıldan itibaren İngiltere’nin denizcilikte çok ileriye gitmesi, 18.yy. ve nihayet 19. yy.daki sanayi devriminden sonra İngiltere’nin Büyük Britanya İmparatorluğu adıyla 5 kıt’ada başta ekonomik ve askeri gücü olmak üzere diliyle kültürüyle hüküm sürer olmasıdır.
20.yüzyılda 2. Dünya Harbi’nden sonra süper güç olma niteliği İngiltere’den A.B.D’ ye geçti. Yaygın deyişle Amerika dediğimiz A.B.D’nin dili de İngilizce. Buna Amerikan İngilizcesi de deniyor ama, arada pek bir fark yok, esası yine İngilizce. Bundan çıkan sonuç şudur: Bir ülke güçlü ise; ekonomik, kültürel, sosyal askeri ve siyasi alanlarda öteki ülkelere göre daha güçlü ise, dili de güçlü oluyor ve bunu başka uluslara da kabul ettiriyor. Bu dünya gerçeğini de görmemezlikten gelemeyiz.
Bu gerçeği kabul etmekle beraber, bir de başka gerçekler var. Tarihsel gerçekler var. Coğrafi alan gerçeği var. TÜRKÇE, konuşulduğu coğrafi alan bakımından dünyada, İngilizce’den sonra ikinci sırada.
ÇİN’den yola çıkıp ANADOLU’ya ulaşan İPEK YOLU KERVANI’nın bir yıl süren yolculuğu boyunca Türkçe’den başka bir dile ihtiyaç duymaması da bunun kanıtıdır.
“Adriyatik’ten Çin Seddi’ne Türkçe”. TIME Dergisi görmese de yaşayan bir olgudur.
Hoşça kalın…

    5 TEMMUZ – TOKAT GAZETESİ

    administrator

      Related Articles

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir