ANADOLU BASIN BİRLİĞİ’NİN TOKAT TOPLANTISINDAN NOTLAR (3)
Bundan sonra kürsüye Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı Lütfi Akcan davet edildi, Divan Başkanı, Erzurum DOĞU EKSPRES Gazetesi sahibi Şinasi Ünal, Genel Başkanı kürsüye davet ederken, elektrik kesik olduğu için, konuşmasını isterse şimdi, değilse elektrik gelince yapabileceğini belirtti. Genel Başkanımız, “Şimdi konuşayım” deyip kürsüye çıktı.
ABB Genel Başkanı Lütfü Akcan, konuşmasına şöyle girdi; “Elektriğin gelmesini beklemeden konuşmak isteyişinin iki sebebi var: “Birincisi ben irticalen konuşmayı daha çok severim” “İkincisi zamanın değerine gereken önemi vermektir”. Anadolu Basınının geçmişteki dağınık, güçsüz haliyle bu günkü ne yaptığını ve ne yapabileceğini bilen güçlü halini mukayese eden Lütfü Akcan, aynı çatı altında toplanmanın, bir bütün olmanın önemini ve erdemini anlattı.
Babıâli basınının sahip olduğu ekonomik güç ve yaygın oluşundan doğan imtiyazları siyasi iktidarlara ve devlete karşı çok iyi kullandığını, oysa ki Anadolu Basınının meşru haklarının dahi zaman zaman hasıraltı yapıldığını misallerle dile getirdi.
Lütfü Akcan konuşmasında, “Gazeteci” kişiliğinin belirgin vasıflarını, kamuoyunun gazeteciden beklentisini, bürokrasi ile ilişkisini, haber kaynağına ulaşmasını, doğru ve inandırıcı haber ve yorum üretmesinin önemini de dile getirdikten sonra, bir gazetenin siyasi partilerle münasebet şeklini değerlendirdi. Lütfü Akcan’ın bu husustaki değer yargısı şöyle idi: “Bir gazete ve gazetecinin siyasi iktidar ve siyasi partilere karşı tutumunda genel ilke-tarafsızlık olmalıdır. Bir siyasi partiyi iktidarda iken körü körüne destekleyen bir gazete, yarın bir gün o parti iktidardan düşünce, kendiside okuyucunun gözünden düşer.” Lütfü Akcan konuşmasını bağlarken, birlik ve beraberliğin gerekliliğini yineledi ve mahalli basına gösterdikleri kolaylıktan ve iyi ilişkiden dolayı kamu ve özel kuruluş temsilcilerine teşekkür etti.
27 EKİM – SESİMİZ GAZETESİ