BAŞBAKAN ÖZAL’IN TOKATA GELİŞİ VE REFERANDUM (1)
25 Eylül’de yapılacak halkoylaması nedeniyle siyasi hava iyice ısındı. 10 Eylül günü Başkanımız sayın Turgut Özal’ın ilimize gelmesiyle hareketli bir gün yaşandı. Turhal’da, Tokat’ta Köklüce’de binlerce insan Özal’ı dinledi. Neydi 25 Eylül referandumundan amaçlanan şey? Anayasa’da 5 yılda bir yapılması hükme bağlanmış mahalli seçimlerin meclis kararıyla öne alınmasını sağlayacak. Anayasa değişikliğini yapmak. “Evet” oyları “%50’den fazla çıkarsa Anayasanın bir maddesini doğrudan halk değiştirmiş olacaktı.
İyi, güzel de, memleketi seçim atmosferine sokmak niye? İktidarı ve muhalefeti ile politikacılar işi çığırından çıkarmışlardı. Doğrudan halkın iradesiyle Anayasanın değiştirilmesi miydi istenen yoksa siyasi iktidarın ve Başbakan Özal’ın güven oylaması mıydı? 1987’de genel seçimleri yapılmış, 5 yıl için seçilen siyasi iktidar işbaşına gelmişti. Mahalli seçimler ise normal süresi olan 1989’un Mart ayında yenilenecekti. Şu demek ki; bu halk oylaması “Evet” çıkar da mahalli seçimler önümüzdeki Kasım ayında yapılırsa, normal süresinden 4 ay önce yapılmış olacaktı. Ha 4 ay önce, ha 4 ay sonra ne önemi var ki? Önemli olan bu değildi kuşkusuz. Peki neydi Anayasayı milletin değiştirmesi…
Bu hususu Başbakan Özal şöyle açıklıyordu: “Anayasası millet değiştirsin. Türkiye’de istikrar olsun. Milli hâkimiyet prensibi yerine otursun. Yoksa Özal 1992’ye kadar iktidardır. Bir yanlış yaparsanız Anayasalar da değişir: değişen toplumlarda Anayasalar da değişir. Kendi milleti değiştirmezse, sizde nasıl demokrasi var diye sorarlar. Bir düşünün bakalım”.
Doğrusu vatandaş düşünüyordu. Turhal’da miting alanında şöyle bir dolaştık, Özal gelmeden önce. Vatandaşlarla ayaküstü konuştuk, anket yaptık. Vatandaş düşünüp de konuşuyordu, öyle kafadan sündürme değil. Mesela ne diyordu vatandaşlar: “Bu referandum, Anayasa değişikliğidir, Özal’ı etkilemez”. Seçimlerin 4-5 ay önce alınması gibi bir anayasa değişikliği hiç önemli değil, maksat anayasayı değiştirmekse daha önemli konular olmalıydı”. “Güvenoyu apayrıdır, genel seçim başka, referandum ise daha başka”. “Bu halkoylamasında Evet Hayır dağılımı, iktidarı uyarıcı bir anlam taşır.”
Yaptığımız ankette şöyle bir sonuç çıktı: (Buna küçük çapta bir kamuoyu yoklaması diyebilirsiniz) Çeşitli meslek ve yaştan 45 vatandaşın oyunu yokladık: 23 EVET, 11 HAYIR, 11 KARARSIZ çıktı. Yani %51 EVET, %24,5 HAYIR, yüzde 24,5 da KARARSIZ. Kararsızların yüzde 4’ü, 5’i de EVET’e dönüşebilir. Turhal’da durum bu. Turhal vilayet olmanın peşinde. Pankartların yarısı ve atılan sloganlar bunu gösteriyordu.
17 EYLÜL- SESİMİZ GAZETESİ