BELEDİYE MECLİSİ TOPLANTISINDAN NOTLAR
Belediye Başkanı Hüdayi Sayıbaş, bu konuşmalara gayet sakin cevap veriyordu.
– Hüdayi Sayıbaş: Kendilerine teşekkür ederim, Hayvan Pazarı, Mezbaha, Buğday Hali ve bunun gibi işler.. Biz işin neresindeyiz? Böyle bir çalışmamız var. Bu toplantıya yetişmedi. Yer sorunu? Otogar projesinde 106 milyonluk istimlâk çıktı karşımıza. Kendi mülkiyetimiz üzerinde öncelik vereceğiz. “TOFAŞ” tesisinin arkasında (Mezbaha, Hayvan Pazarı, Buğday Hali, Yazmacılar İşyeri) ile projeye yeni geldik. İnşallah baharda bunların inşasına gireceğiz. Yeni sanayi yolu köprüsü için de (250 milyonluk) maliyet söz konusu. Böyle bir köprünün sadece etüd-proje masrafı 50 milyon. DSİ ile irtibatımız var. Çalışma zorluğu da söz konusu. Suyun 2-2,5 metre altına ineceğiz. Azami 3-4 ay içinde gireceğiz bu işlere. Seyyar balıkçılara uygun yer arıyoruz.
– Şükrü Gençay: Sözlerinizi taahhüt kabul ediyorum.
– Hüdayi Sayıbaş: Taahhüt ediyorum.
Gündemin 2. Maddesinin (a) fıkrası (Belediye Başkanı ödeneği) görüşmeye açılmadan önce, usul gereği Belediye Başkanı kürsüyü boşaltıp salondan ayrıldı. Başkan Vekili sıfatıyla, Şükrü Gençay, başkanlık koltuğuna oturdu.
O arada, günün esprisi Ahmet Özdemir’den geldi ve dudaklara tebessüm yayıldı.
– Ahmet Özdemir: Şimdi aynı soruları ben size yöneltiyorum!
Şükrü Gençay, bu sürpriz soruya “memlekete hizmet aşkı” filan deyip geçiştirdi.
Belediye Başkanlık ödeneği maddesi de görüşülüp kabul edilmesini takiben Belediye Başkanı salona ve başkanlık koltuğuna geri döndü.
Gündemin 7. Maddesi yeni imar planında değişiklik konusuna ilişkindi. Bu konuda İbrahim Meydanlıoğlu konuştu.
– İbrahim Meydanlıoğlu (ANAP): Koruma planları yapılmadı. İnşaat yapımı için sit alanlarında imkân sağlanmadı. İmar planı tatbikatından mağdur olanlar var.
– Hüdayi Sayıbaş: Koruma planları şu aşamada: İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliği içindeydi. Hemen olmuyor. (1) yılda başarırsak ne mutlu. Önümüzdeki bu hafta İstanbul’dan uzman gelecek. İnşallah netice alacağız.
Gündemin öteki maddelerinin görüşülmesinde: otobüslere biletsiz binenler konusu, zabıta ve itfaiye personeli için fazla mesai ücretlerinin eşitlenmesi, şoförlerin memur teknisyen kadro unvanıyla alınması ve Niyazi Kepçe’nin tanzim satışı için (1) TIR kamyonu alınması teklifi ilgi çeken noktalar oldu.
“Belediye Konservatuarı” kurulması, gündemin son maddesiydi. Bu konuda, Belediye Başkanı şöyle diyordu: “Acı gerçekler var, ne kederdir ki, memleketimizin örf ve adetlerine, folkloruna, türküsüne, şarkısına sahip çıkan bir ekip yok. Başka iller sahipleniyor. Sesimizi duyuramıyoruz. Sanata yön ve önem verilmedi. Mali potresi, bir şey değil, yer sorunu mühim. Samsun’da konservatuar var. Öğretim- Eğitim süresi (4) yıl. Musiki- tiyatro- edebiyat- folklor bölümleri var. Sanat kolay değildir.”
Konu müzakere edilirken Niyazi Kepçe’nin nüktesi gülüşmelere neden oldu. “Bu yaştan sonra konservatuarı ne yapacağız? Başka işe bakalım…”
Fikret Ağaoğlu ve Ahmet Karcı da bugün için konservatuarın Tokat’a “lüks” olacağı görüşünü savundular.
“Konservatuar” kurulmasın mı, kurulsun mu konusu oya sunuldu. (8) ret oyna karşılık (kurulsun diyen (11) oyla konservatuar önerisi, kabul edildi.
Bu bütçeyle ne yapılırdı, ne yapılmazdı, buna 1987 yılında hep birlikte görüp izleyeceğiz. Belediyemize en içten başarı dileklerimizi sunuyoruz.
18 ARALIK – SESİMİZ GAZETESİ