BİLİNÇLİ YURTTAŞLIK

BİLİNÇLİ YURTTAŞLIK

BİLİNÇLİ YURTTAŞLIK

Yurttaş ya da vatandaş ne anlama gelir? Uluslar arası anlaşmalarla da sınırları kabul edilmiş topraklarda yaşayan bir ulusun bireyleri olmaktır yurttaşlık ya da vatandaşlık. Gerçek anlamda bir yurttaş başka bir deyişle bir birey olmak, hiç de öyle kolayca kazanılan bir kimlik değildir. Vatandaşlığı, vatandaşlık kimliğini anayasa ve yasalar uyarınca hukuki bir statü olarak kazanmak oldukça kolaydır. Zaten bu statü çoğunlukla doğuştan yani doğduğunuz vatan toprağında kendiliğinden kazanılıyor. En az %99 oranda bu böyledir. Vatandaşlık hak ve ödevleri de anayasada yazılıdır. Ancak “Bilinçli vatandaş”, “Bilinçli Yurttaş” olmak vatandaşlık statüsünün ötesinde bir olgudur.
O halde ne demektir bilinçli yurttaş? Bir devlet şemsiyesi altın da toplumsal yaşamın, birlikte yaşamanın sağladığı yardımlaşma ve kamu kurumlarınca sağlanan çeşitli güvencelerin nimetleri yanı sıra, külfetlerini de paylaşabilmek; kendi hak ve menfaatlerini gözetirken başkalarının hak ve menfaatlerini de aynı ölçü de gözetebilmek; dinsel ve mezhepsel anlamda kendi inancını kimseye dayatmamak, başkalarının inanç dayatmalarını da kabul etmemek; devlet veya hükümet otoritesinin veya bir kamusal tasarrufun yol açabileceği haksız uygulamalara bireysel ve örgütsel olarak karşı çıkabilmek; yanlışı düzeltmek, haksızlığı gidermek için demokratik ve hukuksal anlamda mücadele edebilmek; emeğin ve emekçinin hakkını savunabilmek; özellikle kent yaşamında kaçınılmaz olan çeşitliliği, farklı görüş ve inançları hoşgörü ile karşılarken bil hassa kamusal alanda dinsel kimliklerin belirgin olmasını ve baskı kurmasını hoş görmemek ve daha bunlar gibi birçok yöntem ve davranış biçimleri bizi “Bilinçli yurttaş” yapan niteliklerdir.
Bilinçli yurttaşlık; dinsel veya etniksel olarak bölünmeye, laik-demokratik sistem yerine anti laik, gerici ve diktacı rejim dönüşümlerine, yurdunun birikim ve kaynaklarının emperyalist sömürgeci girişimlere peşkeş çekilmesine razı olmaz, geçit vermez. Bilinçli yurttaşlık; üretkendir ve üretimden yanadır. Her türlü israfa karşıdır. Doğal çevre ve kültürel mirası korur, doğal kaynakların bilinçli kullanılmasını ister.
Bilinçli yurttaşlık etnik ırkçılığa, her türlü şiddete ve din üzerinden siyaset yapılmasına karşı durur, hakkı ve adaleti kutsar, yargının siyasallaşmasını red eder ve nihayet insanlık ülkülerini savunur.

15 NİSAN TOKAT HABER GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir