BİR DOĞA GEZİSİ
02 Ekim 2010 Cumartesi sabahı, TOKAT KENT KONSEYİ Sağlık ve Çevre Çalışma Grubu ile TEMA VAKFI Tokat Temsilciliği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Doğa Gezisi’ne başlayan doğasever 28 kişi, ‘ÇEVRE’nin ruhuna fatiha okunduktan sonra ağıt yakmanın bir anlam taşımadığının bilincinde TEMA gönüllüsü ya da Kent Konseyi üyesi oldukları için, ‘dostlar alışverişte görsün’ kabilinden bir görüntüden uzak, altı saat süren içi dolu bir izlencenin tanıkları olarak kent merkezine dönmüştü.
Son evresinde ‘Doğa Yürüyüşü’nün yapıldığı gezi güzergâhı, Behzat deresi vadisinin güney yamaçlarını aşan Tekneli, Killik, Çayören ve Batmantaş yaylalarını birbirine bağlayan yol kapsamında seçilmişti. Yolun yarısında gezimizin ilk molası Killik’te verildiğinde memleket ve doğa adına çok sevindirici bir yatırımın ön hazırlıklarını gördük. Burada önümüzdeki bir yıl içinde 16 ünitelik bir rüzgâr enerjisi santralı kurulacaktı. Bunun ön hazırlığı olarak rüzgâr ölçümleri geçen bir yıldır yapılmakta ve olumlu sonuçlar vermekteydi.
Aldığımız bilgilere göre, EKSİM Holding’e bağlı RES Şirketinin üstlendiği yatırımla üretilecek 40.5 Megawatt’lık elektrik gücü (Almus Barajı santralinin gücüne eşdeğer) yer altından OSB’deki trafoya bağlanarak buradaki ulusal enerji ağına eklenecektir. Temiz ve yenilenebilir bir enerji türü olan rüzgârla sağlanan elektrik enerjisi için ülkemiz çok elverişli iklim şartlarına sahiptir. Rüzgâr enerjisi şimdi ve gelecekte TÜRKİYE’nin belki de en büyük şansı olacaktır.
Gezimizin ikinci molasını Çayören köyünde verdik. Köyün güler yüzlü muhtarı Yavuz Polat’ın ikram ettiği nefis ayranı içtik. Geçtiğimiz yaylalardaki mevcut meraların otlak olma özelliğini yitirdiğini ve ıslaha muhtaç olduklarını gözlemledik. Eskiden 50-60 haneli köylerin de göç sebebiyle, 15-20 haneye düştüklerini gördük.
Son durağımız, Batmantaş’taki meşhur ‘Köroğlu Çeşmesi’nin başı oldu. Çeşmenin buz gibi billur suyundan içtik ve kumanyamızı yedik. Çeşmenin bulunduğu yamaç ve davamı sırtlarda, geçen yıl 1000 dönümlük (100 hektar) bir sahada TEMA Tokat Temsilciliği’nin yaptığı ağaçlandırma çalışmasını inceledik. Ağaçlama sahasına (bir yıllık) meşe fidanları dikilmişti. Uç kısımlara da çam fidanı. Saha yüksek meyil olduğu için sulama imkânı pek yok. Fidanlarımız inşallah fazla zayiat vermez.
Son moladan sonra ‘doğa yürüyüşü’nü de gerçekleştirip, Batmantaş-Sevindik-Kızılöz yolundan dönüş yaparak gezimizi tamamladık. Gezi boyunca katılımcılar olarak çeşitli çevre sorunlarına ilişkin fikir ve görüşlerimizi paylaştık. Böylesine yararlı bir doğa gezisini organize eden Kent Konseyi Genel Sekreteri Ali Polat ve TEMA Tokat Temsilcisi Mustafa Yarılan başta olmak üzere tüm emeği geçenleri kutluyoruz.
7 EKİM TOKAT HABER GAZETESİ