BİR MİLLETVEKİLİNİN ANILARI (1)

BİR MİLLETVEKİLİNİN ANILARI (1)

BİR MİLLETVEKİLİNİN ANILARI (1)

Tokat eski Milletvekili Ömer DEDEOĞLU’nun “ANILAR” kitabı EKİM-1998 ayında çıktı. Ömer DEDEOĞLU, 1939 yılında Tokat’ta doğmuş, ilk ve orta öğrenimini Tokat’ta tamamlamış, A.Ü Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Tokat’ta bir yandan Avukatlık mesleğini sürdürürken, bir yandan da Halkevi Başkanlığı yapmıştır. Bu arada siyasetle da ilgilenen Ömer DEDEOĞLU, her kademesinde görev aldığı C.H.P’nin il başkanlığını yürütmekteyken 1977 yılı genel seçimlerinde Tokat Milletvekili seçildi. TBMM’de CHP Grup Yönetim Kurulu Üyeliği, Anayasa Komisyonu üyeliği, Dünya Parlamentolar Birliği üyeliği görevlerinde bulundu. 12 EYLÜL 1980’de Parlamento’nun feshinden sonra Avukatlık mesleğine yeniden döndü. Halen TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ Disiplin Kurulu üyesidir.
Ömer DEDEOĞLU’nin kitabı: “BİR MİLLETVEKİLİNİN GÜNLÜ-
ĞÜNDEN ANILAR” adını taşıyor. ANI, eskiden ‘hatıra’ ya da bunun çoğulu olan ‘hatırat’ denilen bir yazı türüdür. Bir kimsenin başından geçen ya da karşılaştığı olayları ve kişileri kendi görgüsü ve bilgisine dayanarak yazdığı yazı olarak tanımlanır. Anılar, yazan kimsenin de karışıp rol oynadığı gerçek olaylar demektir; niteliklerine göre de edebiyat, edebiyat tarihi, tarih ve toplum-bilim araştırmalarına kaynak olabilirler.
Kimi yazarların günü gününe yazdıkları ve çok bir zaman geçmeden yayınladıkları anılara bugün “günlük” denilmektedir.
Anılar günü gününe yazıldıkları gibi sonradan hatırlanarak da yazılabilir. Anılarda, yaşanılan döneme ait izlenimler ya doğrudan doğruya anlatılır ve üzerlerinde hiçbir yorum yapılmaz ve ya da karşılaşılan kişiler, olaylar, yapılan konuşmalar kişisel açıdan yorumlanabilir; başka deyişle onlardan sonuçlar çıkarılabilir. Anılarda bulunması gereken başlıca özellik, içten ve yapmacıksız olmaktadır.
Eski Milletvekili, Avukat Ömer DEDEOĞLU, “Anılar’ını” yazma gerekçesini, kitabının ‘sunuş’ yazısında şöyle açıklıyor:
“1977-1980 yılları ülkenin en karışık ve en karanlık dönemiydi. Bu gerçeği, o dönmede ülkeyi yönetenler de kabullenmişlerdi. Anılan yıllarda hemen her gün nice canlar yitirilmiş; Kahramanmaraş ve Çorum olaylarında kadın, çocuk demeden yüzlerce insan öldürülmüştü. Bu güvensiz ortamda enflasyon hızla artarken zorunlu ihtiyaç maddeleri bulunamaz olmuştu.”
“5 Haziran 1977 tarihinde yapılan seçim sonucu, milletvekili olarak Meclis’e girdiğim ilk günden başlayarak; ülke, meclis, grup toplantı salonları ile kuliste geçen ilginç olayları, konuşmaları günü gününe not aldım. Bu notları kitap haline getirmeye karar verdiğimde, yanlışlık yapmamak için döneme ait yirmibir cilt, onikibin sayfa meclis tutanaklarını yeniden inceledim.”
“Politikanın okulu olmadığı için, deneyim önemlidir. Bu nedenle kitabın ilk kısmına milletvekili olmadan önce yaşadığım ilginç olayları yazma gereğini duydum. Benzer olayları gün gelir politikaya yeni atılanlar da yaşayabilir. Bundan başka, milletvekillerinin mecliste neler yaptıklarını örneklerle anlatmaya çalıştım. Kitabın asıl amacı ise; o yıllarda yaşananları olabildiğince yansız anlatmaktır.”
Devam edecek. Hoşça kalın…

17 ARALIK TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir