BUGÜN SEÇİM VAR
Bu seçim GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ’nde bu gün yapılacak Rektörlük seçimidir. Bu demektir ki üniversitemiz bu gün haylı hareketli bir gün yaşayacak. “Nerede hareket, orada bereket” derler. Rektörlük seçimleri elbette önemli. Çünkü üniversiteler varlık ve işlevleri itibari ile bizatihi bir kıymet. Dünyanın en eski kurumları arasında. İnsanlığın bilim ve kültür tarihinin özneleri konumunda.
Genel tanımlamada üniversiteler bilimsel bilgiyi üreten yayan ve mesleki eğitim veren kurumlar olmanın yanı sıra, kuruldukları bölgelere özellikle sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan bir çok katkı yapa kurumlardır. Bu nedenle her üniversite bilimsel bilgiyi üretme, yayma ve mesleki eğitim verme gücü oranında yalnızca yerel yada bölgesel olmakla kalmaz, ülkesel, hatta küresel bir nitelik kazanır. Elbette ki bir üniversitenin etkin ve de yetkin nitelikler kazanması, rekabet ortamında farklı bir düzeye erişmesi hiç de kolay bir şey değil. Bunun etkenleri arasında zaman faktörü de var. GAZİOSMAPAŞA ÜNİVERSİTESİ henüz 22 yaşında. Bu yaşına göre bugüne dek gösterdiği performans ya da görece varmış olduğu düzey çok iyi de denebilir, yine görece (emsallerine kıyasen) beklenen konuma ulaşamadığı da söylenebilir. İşte 4 yıllım dönemler için yapılan seçimler bunun içindir. Bir yarış iddiası olacak ki hizmet temposu hızlansın; başka bir ifade ile başarı grafiği yükselsin. Bugün 4 aday yarışacak. Ve 470 akademisyen oy kullanacak. Kim hangi adaya oy verecek? Seçim günü gelip çattığına göre, kimin kime oy vereceği zaten kafalarda netleşmiş olsa gerek. Sonuçta Sandık konuşacak. Ancak ülkemizde uygulanan üniversite mevzuatı ve rektör seçimi yöntemine göre sandık sonucu önemlidir ama belirleyici yetki Cumhurbaşkanlığı makamına aittir. Tabii bu, niçin böyle diye de tartışılan bir konu. Yine de en çok oy alanın en şanslı aday olabileceği, çünkü YÖK’ten o makama sunulacak listede sadıkta en çok oy almış ilk üç adayın oy sıralamasına göre yer alması söz konusudur. Ancak atama yetkisine sahip olan Cumhurbaşkanı tercih yetkisi ile de sürpriz yapabiliyor.
Bu nedenle Rektörlük, kimse için çantada keklik değil. Adaylar bunu bilerek yarıştılar. Bu saatten sonra kimse etki altında kalmayacağına göre, şimdi bana sorsanız “sen oy kullanacak olsaydın kime oy verirdin?” diye. Yanıtım şu olurdu: Prof. Dr. Fatih Coşkun ERTAŞ. Nedenini sorsanız “Bu işe çok azimle soyunduğu, çok kafa yorduğu belli olması ötesinde, hem yerele hem evrensele açık oluşu, gerek üniversal, gerekse sosyokültürel birikimi, ilkeli ve özgüvenli duruşundan dolayı” derdim.
Dilediğimiz, sonuçta üniversitemizin dolayısı ile de TOKAT’ın kazanmasıdır. Rektörlük makamına hem seçilip hem de atanacak olan kişi kim olursa olsun, şimdiden kutlar başarılar dileriz.
30 EKİM TOKAT HABER GAZETESİ