CAHİT KÜLEBİ’yi ZİLE’de ANDIK…
1917 yılında ZİLE ilçemizin Çeltek Köyü’nde doğmuş, çocukluk yılları ile ilk öğretim çağı ZİLE-ARTOVA-NİKSAR çevresinde geçmiş, liseyi SİVAS’ta okumuş ve nihayet İSTANBUL Yüksek Öğretmen Okulu Edebiyat Bölümü’nden 1940 yılında mezun olup öğretmen olarak hayata atılmış. Öğretmenlik yıllarının ardından milli eğitim müfettişliği, daha sonra İsviçre’de Kültür Ataşeliği, Kültür Bakanlığı müsteşar yardımcılığı, Türk Dil Kurumu genel yazmanlığı, emeklilik döneminde kısa bir süre aktif siyaset ve en sonunda, 1997 yılında sonsuzluğa göçüş…
1917-1997… Bu iki rakam arasındaki (-) tire, 80 yıllık bir ömür demek. Yukarıdaki özgeçmişde ‘sıradışı olan nedir’ diye sorabilirsiniz. ‘Sıradışı’ olan şey, bu özgeçmişin, CUMHURİYET döneminin en büyük şairlerinden birisine, CAHİT KÜLEBİ’ye ait olmasıdır. O Cahit KÜLEBİ ki, başta öğretmenlik olmak üzere yaptığı bütün görevlere, kişiliğinin özsuyu olan şairliğini mutlaka katmıştır.
Arkasında, Türk şiirine Türk dili ve edebiyatına güçlü bir soluk ve özgün tadlar katan, ‘Adamın Biri’ adlı kitabından ‘yangın’ adlı son kitabına kadar bütün şiirlerini kapsayan yüce bir yapıt bırakarak fani hayata veda eden Cahit KÜLEBİ’yi, aramızdan ayrılışının 10. Yılında, TOKAT ŞAİRLER ve YAZARLAR DERNEĞİ ile ZİLE BELE-
DİYESİ’nin ortaklaşa düzenlediği bir açık oturumla, 25 KASIM 2006 günü, Zile’de, Atiye-Bekir DİNÇER İ.Ö.O toplantı salonunda andık.
Bu anma toplantısına, şairimizin sevgili oğlu Ali KÜLEBİ ile sevgili torunu Baybars KÜLEBİ’nin ANKARA’dan gelerek katılmaları da anma etkinliklerine ayrı bir coşkunluk kattı.
Büyük şair KÜLEBİ’yi Anma toplantısının açılış konuşmalarında; Tokat Valisi Erdoğan GÜRBÜZ, Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı M. Emin ULU, Zile Belediye Başkanı Murat AYVALIOĞLU, şairimize duyulan vefa borcuyla, engin saygı ve sevginin ifadesi olan etkinlik bağlamındaki memnuniyeti ve O’nu genç kuşaklara tanıtmanın ve okutmanın önemini dile getirdiler. Açık oturumun konuşmacıları ise, O’nun yurt ve insan sevgisi, tabiat aşkı, bir Yunus Emre içtenliği bir Karacaoğlan coşkusu, bir Mehmet Akif gerçekliği ile yoğurduğu şiirlerinin edebiyatımızda nasıl özgün bir yere oturduğunu, ayrıca Atatürkçü Cumhuriyet aydını kimliğini, yirmi dile çevrilmiş şiirleriyle de nasıl dünyasal bir boyut kazandığını anlattılar.
Toplantının sonunda eğitimcişairyazar dostumuz Hasan AKAR, sevgili kızı Bilgecen’la birlikte, Cahit KÜLEBİ’nin ilk şiirlerinden ‘HİKÂYE’ adlı yedi kıt’alı şiirini, nazire yaparak, bir nevi ‘düet’ şeklinde okudular. Gönül tellerimize adeta KÜLEBİ’nin mızrabıyla dokundular.
Cahit KÜLEBİ’yi okuyalım, okutalım. Ruhu şad olsun..
28 KASIM TOKAT GAZETESİ