CAMİ AVLUSUNDAKİ TUVALET PARALI OLUR MU?

CAMİ AVLUSUNDAKİ TUVALET PARALI OLUR MU?

CAMİ AVLUSUNDAKİ TUVALET PARALI OLUR MU?

İslam felsefesinde eski ulemanın tartışmaktan pek hoşlandığı bir konu vardır: “Şeriat nedir? Tarikat nedir? Hakikat nedir?” Cami avlusundaki ders: Genç molla (mürid) yukarıdaki soruları şeyhine sormuş. Şeyh müridine şadırvanda abdest alan üç kişiyi göstererek; “-Git, şunların ensesine birer tokat patlat” demiş. Genç molla: “-Aman hocam nasıl olur?”
Hoca: “-Ben ne diyorsam onu yap sen!”
Genç molla, Hoca’nın dediğini yapmış, dönüp gelmiş yanına.
Hoca: “-Bak, iki tokadı vurduğun şeriat’tı; oda döndü sana vurdu. İkinci vurduğun tarikattı; tokadın Allah’tan geldiğini biliyordu, ama aracıyı merak edip dönüp baktı sana. Üçüncüsü hakikat’ti; o, aracıyı dahi merak etmeden silleyi hayatın bir cilvesi gibi kabul ederek devam etti abdest almaya…”
Bu kıssadan hisse alarak, bir konuyu gündeme getirmek istiyoruz. Belki de biz henüz üçüncü mertebeye ulaşamadığımızdan olacak ki, Gülbahar Hatun (Meydan) Camisi’nin avlusunda yer alan tuvaletlerin neden paralı olduğunu merak etmekteyiz.
Bu tuvaletler 3-5 yıl evvelinde paralı değildi. Zaten paralı olamazdı, çünkü birer Vakıf eseri olan Selâtin camileri müştemilatında verilen hizmetler paralı olamazdı. Çünkü Vakıf geleneğimiz buna mani idi. Lakin ne hikmetse Meydan Camisi’nin tuvaleti 4-5 yıldan beri paralıdır. Eskiden değildi.
Bu şekildeki uygulamalar vaktiyle Ali Paşa Camisi ve Behzat camisi’nde de olduydu. Ne var ki işin yanlışlığı görülerek bundan 4-5 yıl evvel Müftülük ve Belediye müştereken o yanlışlığı düzeltmişlerdi. O tarihteki Belediye Başkanı merhum İsmet Saraçoğlu ve Müftü Halil Elitok tarafından halledilmişi. Cami tuvaletleri ücretsiz olmuş ve buralara Belediyece temizlik işçisi memur edilmişti.
Meydan Camisi cemaati şikâyetini bize iletmiştir. Ali Paşa ve Behzat Camilerinin tuvaletleri ücretsizken, Meydan Camisindeki bu farklı uygulama niçin? diye sormaktadır. Öğrendik ki, Vakıf İdaresi, o tuvaleti ihale ederek kiralıyor, geliriyle de hem Caminin, hem de Cami karşısındaki Vakıf İşhanının kışın ısıtılması sağlanıyor.
İyi, güzelde Cami cemaati ne olacak? Günde 5 vakit tuvalet ihtiyacı için onar binden 50 bin lira vermek zorunda kalan cemaat ehli de şikâyet etmekte haklıdır.
Meselenin bir de başta belirtmeye çalıştığımız şu yönü var: Selâtin Cami diye tanımlanan eski Vakfı eseri büyük camilerin tuvaletlerini ücretli yapmak Vakıf geleneklerine aykırı düşmektedir. Böyle bir geleneği Vakıflar İdaresi’nin bozması kabul edilemez.
Burada yapılacak iş, tıpkı Ali Paşa ve Behzat Camilerinde olduğu gibi, Müftülük, Belediye ve Vakıf İdaresi’nin meseleyi birlikte görüşerek çözüme kavuşturmalarıdır.
Sağlıcakla kalın…

27 EYLÜL – TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir