ÇEVRE, İNSAN ve BALİNA
5 Haziran’da, her yıl olduğu gibi DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ kutlandı. Dünyamızın havasını, suyunu, toprağını kirlettiğinin farkına varan insanlık camiası, 5 HAZİRAN 1972’de, devlet başkanları düzeyinde temsil edilen bir toplantı salonunda, doğayı ve çevreyi korumak için önlemler düşünüp projeler üretilmesi, bunların hayata geçirilmesi konularında ‘gündem’ oluşturulsun diye 5 HAZİRAN’ı ‘Dünya Çevre Günü’ ilan etmişti.
O tarihten bugüne, birçok ilkeler ortaya konup sözleşmeler yapıldı. Resmî kapsamda ve sivil toplum anlamında birçok örgütler kuruldu. O günden bugüne ÇEVRE konusunda alınan ve alınması gereken kararlar ve uygulamalarda zaman zaman siyasî veya resmî kurumlarla gönüllü kuruluşlar karşı karşıya geldi. Örneğin, karbon bileşiklerinin atmosfere kontrollü salınımı konusunda yapılan Kyoto sözleşmesine hâlâ imza koymayan ülkeler var. Nükleer silâh, nükleer santral ve atıkları konusunda yine karşı karşıya geliniyor.
Bugünlerde Meksika körfezinde bir çevre felâketi yaşanıyor. NİSAN-2010’da meydana gelen patlama ve yangının ardından batan petrol platformundan yayılan kirliliğin, petrol sızıntısı durdurulamazsa tarihin en büyük çevre felaketi olabileceği söyleniyor. Benzeri bir olay, ABD’nin 1991’deki Basra Körfezi harekâtında ortaya çıkmıştı.
Bu gidişle ülkelerde, devlet ve belediyelerde, toplumlarda ve tek tek bireylerde belirli bir çevre duyarlılığı ve doğayı koruma bilinci oluşmadığı sürece dünyamızı korumak ve kurtarmak mümkün olmayacak.
Çevreyi ve doğayı koruma konusunda, gönüllü kuruluşlar olan uluslararası GREEN PEACE ( Yeşil Barış) örgütü ile ülkemizdeki TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma) VAKFI’nın çalışmaları, söylem ve eylemleri en güçlü ve güzel örneklerdir. Dünyada ve ülkemizde bu tür örgütlere çok ihtiyaç var. Çevre yasalarının tatbikinde ise görev, en başta devlet ve belediyelere düşmektedir. Şimdi çok ilginç ve çarpıcı bir olaydan bahsedelim. Bir balina niçin intihar etti ve dünyaya nasıl bir ders verdi? 15 Nisan 2010 günü, ABD’nin Batı Seatle kıyılarında sahile vuran ve intihar ettiği sanılan bir gri balina üzerinde yapılan otopsi sonucu midesinde tam bir çöplük bulundu. Kazaktan naylon poşete, lâstik eldivenden golf topuna 7-8 çeşit ve onlarca sayıda çöp. Zavallı balina intihar etmesin de ne yapsındı? Böylece dünyaya müthiş bir uyarıda bulunup hayatına malolan bir çevrecilik dersi vermiş oluyor.
Uygar insan çevresinden sorumludur.
Çevre insanın aynasıdır.
9 HAZİRAN TOKAT HABER GAZETESİ