DEMİRYOLLARIMIZ (4)
Demiryolculuğumuzda yeni atılım projesi ‘Demiryolu ağının modernleştirilmesi ve yeni hatların kurulması’ olarak tasarlanmıştı. Bu tasarımlar, bundan 1.5 ay önce TCDD Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen “2. ULUSAL DEMİRYOLU KONGRESİ”nin başlıca gündemini oluşturmuştu.
‘İkinci Ulusal Demiryolu Kongresi’ni, birincisinden 70 yıl sonra toplamış olmak; hem son 40-50 yıllık zaman dilimindeki demiryollarına karşı ihmalci politik tutumun kanıtı, hem de olumlu politikaya dönüşümün göstergesidir.
Bu dönüşüm, yıllar yılı kasıtlı bir ilgisizliğe terkedilmiş demiryolculuktan bir özür dileme gibi de algılansa yeridir.
Söz konusu projenin en sevindirici yanı ‘yeni hatların kurulması’ olmakla beraber, eski hatların ‘modernleşme’ anlamında ıslah edilmesi ve onarılması da bir o kadar sevinç verecektir. Çünkü eski hatlarımız üzerindeki işletmecilik maalesef çağdışı bir niteliktedir. Ankara-İstanbul hattındaki bir-iki ekspres tren dışındaki trenlerimiz adeta dökülmektedir. Hem hızlılık, hem de hizmet anlayışı (servis), bakım ve temizlikten yana dökülmektedir. Avrupa’daki trenlerin 2-3 saatte aldıkları mesafeleri bizim trenler 8-10 saatte ancak alabilmektedir. 2000’li yıllarda bu hal böyle devam edemez, etmemeli.
Hedeflenen yeni demiryolu şebekesinde hangi hatlar yeralacak, bir bakalım: ANKARA (Polatlı)-ADAPAZARI (Arifiye) hattı. ANKARA (Polatlı)-AFYON hattı. ANKARA-KONYA hattı. BİLECİK-BURSA-BANDIRMA hattı. TURHAL-ZİLE-YOZGAT-KIRIKKALE hattı. SİVAS (Kangal)-KAHRAMANMARAŞ-ADANA (Bahçe) hattı. DİYARBAKIR-PALU-ERZİNCAN-TRABZON hattı. KURTALAN-ŞIRNAK-SİLOPİ hattı. GAZİANTEP-ŞANLIURFA-MARDİN-NUSAYBİN hattı. KARAMAN-MUŞ-SİLİFKE hattı.
Görüldüğü üzere, yukarıdaki hatlar yapıldığı takdirde demiryollarımız bir hayli zenginleşecek demektir. İnşallah bu projenin hayata geçmesine taş konmaz. Hükümetler değişse de yeni hatların yapım işleri devam edip gider.
Hedeflenen demiryolu ağında bulunması gerektiği halde unutulan bir hat var mı acaba? Evet, var. Buna unutulmuş bir öneri gözüyle bakıyoruz. Bu konu, gazetemiz TOKAT’ın 15 OCAK 1998 tarihli sayısında manşetten haber olarak verilmiştir. Bu konuyu gündeme getiren Tokat milletvekili Bekir Sobacı’nın açıklaması şöyledir: ‘TCDD Genel Müdürlüğü’nce önerilen yeni hatlar arasında ERZURUM-İSTANBUL, başka bir deyişle doğu-batı aksını bağlayan; AŞKALE-KELKİT VADİSİ-AMASYA-KURŞUNLU-ARİFİYE hattının bulunmayışının bir eksiklik olduğu düşüncesini taşımaktayız.’ Bu hattın da hedeflenen yeni demiryolu ağına dahil edilmesi için geçerli nedenler belirtilmiştir.
Bu yeni hat önerisi TCDD Genel Müdürlüğü’ne iletilmiştir. Bu konuya ileride tekrar dönmek üzere nokta koymak istiyoruz.
Hoşça kalın…
28 OCAK – TOKAT GAZETESİ