DEMOKRASİ VE SİSTEM (30)

DEMOKRASİ VE SİSTEM (30)

DEMOKRASİ VE SİSTEM (30)

ATATÜRK, büyük söylevini 15 EKİM 1927-20 EKİM 1927 günleri arasında, ‘Cumhuriyet Halk Partisi’nin ikinci KURULTAY’ında, hergün altışar saat okumak suretiyle 36 saat 30 dakikada tamamlamıştır. Büyük önder’in bu tarihi konuşması, daha sonra “NUTUK” adıyla 3 cilt halinde yayınlanmıştır. NUTUK, orijinal haliyle veya sadeleştirilmiş Türkçe ile (ve SÖYLEV) adıyla, o tarihten bugüne dek belki onlarca defa basılıp yayınlanmış olduğuna göre, herhalde basılan miktar yüzbinleri, hatta milyonları bulmuştur. NUTUK (SÖYLEV), her Türk’ün, her Türk Vatandaşı’nın evinde bir ‘başucu kitabı’ olarak, mutlaka bulunması gereken bir kitaptır.
NUTUK’u okumadan, üzerinde düşünmeden ne dünü, ne de bugünleri doğru-dürüst değerlendirmenin mümkün olacağını sanmıyoruz. NUTUK’u anlamadan, ATATÜRK’ün ne yaptığını, ne dediğini bilmeden bilinçli ve sorumlu bir yurttaş olunamaz. Bu ülkede NUTUK’u okumadan, anlamadan bilinçli ve sorumlu vatandaş olunamayacağına ve CUMHURİYET bu tür vatandaşların omuzlarında yükseleceğine göre, acaba diyoruz bugüne dek gelmiş geçmiş T.C. Hükümetleri ve Milli Eğitim Bakanları, 1927’den bugüne, birbiri peşinden gelmiş olan Cumhuriyet nesillerine NUTUK’u ne derece okuttular veya öğrettiler? En azından veya hiç olmazsa onu okumanın ve anlamanın önemini vurgulamayı düşündüler?
NUTUK’u okumadan ve anlamadan, bu ülke de sıradan veya sade bir vatandaş olunamayacağı gibi ( Çünkü sıradan bir vatandaş olmanın da asgari bir sorumluluğu vardır), memur, öğretmen, muhtar, imam, dernek başkanı, vakıf kurucusu, doktor, mühendis, sendikacı, gazeteci de olunamaz.
ATATÜRK’ün SÖYLEVİ’ini okumadan ve anlamadan yönetici (müdür, genel müdür, kaymakam, vali, belediye başkanı, parti başkanı, parti genel başkanı vb.) hiç olunamaz.
ATATÜRK’ün SÖYLEV’ini okumadan ve anlamadan savcı, hakim, milletvekili, bakan, başbakan, cumhurbaşkanı asla olunamaz.
Keza bu ülkede “aydın” olmanın veya “aydın etiketi” kazanmanın asgari şartı da NUTUK’u çok iyi okumak, anlamak ve onu bir ‘başucu kitabı’ yapmaktan geçer.
Çünkü NUTUK’u iyice okuyup anlamadan CUMHURİYET’in de değerini doğru-dürüst bilemeyiz. Bu ülkede DEMOKRASİ’yi yaşatma ve geliştirmek istiyorsak, onun temelinde ATATÜRK’ün kurduğu CUMHURİYET olduğunu da asla gözardı edemeyiz.
Devam edecek. Hoşça kalın…

19 EYLÜL TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir