DEMOKRASİ VE SİSTEM (39)

DEMOKRASİ VE SİSTEM (39)

DEMOKRASİ VE SİSTEM (39)

Demokrasimiz açısından gelinen noktada, gerekli görülen yapısal refomlar’a geçmeden önce, devlet kavramı ve T.C. Devleti’nin nitelikleri üzerinde biraz durmak istiyoruz.
DEVLET, milletin siyasi birliğini, sınırları belli topraklar üzerindeki hükümranlık (egemenlik) haklarını temsil eden ve millete hizmet eden teşkilatın adıdır. Devlet, bir hükumete ve ortak kanunlara bağlı teşkilatı millet veya milletler topluluğu diye tanımlanır. Egemen Devlet, iç ve dış yönetimde mümkün olan her çeşit serbestliğe sahip ‘bağımsız devlet’tir.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ, egemen bir devlettir ve hep böyle kalacaktır. ATATÜRK’ün deyişiyle “Türkiye Cumhuriyeti ilelebed payidar olacaktır.”
Devletler, ya milletlerarası durumları, ya iç yapıları, ya da yönetim biçimleri bakımından birbirinden ayrılırlar. Yönetim biçimleri itibariyle oligarşik, monarşik, meşruti, cumhuri, demokratik yapılanmalar gösterirler. Egemenliğin kaynağı bakımından devletler, ilahi iradeye dayanan “teokratik” veya halk iradesine dayanan “laik” olma özelliğini taşırlar.
“TÜRKİYE DEVLETİ BİR CUMHURİYETTİR”: Bu, aynı zaman-
da ANAYASA’mızın 1. maddesidir.
ANAYASA’nın 2. maddesi Cumhuriyet’in niteliklerini sayar:
“Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milletçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.”
ANAYASA’nın 3. maddesi ise, DEVLET’in bütünlüğü, resmi dilini, bayrağını, milli marşını ve başkentini belirtir:
“Türkiye Devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli bakımından kanununda belirtilen beyaz ayyıldızlı al bayraktır. Mili marşı ‘İstiklal Marşı’dır. Başkent Ankara’dır.”
Anayasamızın ilk üç maddesi hükümlerinin değiştirilemeyeceği ve değiştirilmesinin teklif edilemeyeceği de yine Anayasa’nın 4. maddesiyle hükme bağlanmıştır.
Anayasamızın “Başlangıç” bölümü de, T.C. Devleti’nin ruhunu ve ideolojisini belirleyen çok önemli bir belgedir.
“Ebedi Türk vatan ve milletin bütünlüğüne ve kutsal Türk Devletinin varlığına karşı, Cumhuriyet devrinde benzeri görülmemiş bölücü ve yıkıcı kanlı bir iç savaşın gerçekleşme noktasına yaklaştığı sırada;
Türk milletinin ayrılmaz parçası olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin, milletin çağrısıyla gerçekleştirdiği, 12 EYLÜL 1980 harekâtı sonucunda, Türk milletinin meşru temsilcileri olan Danışma Meclisince hazırlanıp, Milli Güvenlik Konseyi’nce son şekli verilerek Tük milleti tarafından kabul ve tasvip ve doğrudan doğruya O’nun eliyle var olunan bu ANAYASA:

  • Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, ölümsüz önder ve eşsiz kahraman Atatürk’ün belirlediği milliyetçilik anlayışı ve O’nun inkılap ve ilkeleri doğrultusunda;
    ……………………………
  • Millet iradesinin mutlak üstünlüğü, egemenliğin kayıtsız şartsız Türk milletine ait olduğu ve bunu millet adına kullanmaya yetkili kılınan hiçbir kişi ve kuruluşun, bu Anayasa’da gösterilen hürriyetçi demokrasi ve bunun icaplarıyla belirlenmiş hukuku düzeni dışına çıkamayacağı;
    ……………………
  • Hiçbir düşünce ve mülahazanın Türk milli menfaatlerinin, Türk varlığının Devleti ve ülkesiyle bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihi ve manevi değerlerinin, Atatürk milletçiliği, ilke ve inkılapları ve medeniyetçiliğinin karşısında korunma göremeyeceği ve laiklik ilkesinin gereği kutsal din duygularının Devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılmayacağı;
  • Her Türk vatandaşının bu Anayasa’daki temel hak ve hürriyetlerden, eşitlik ve sosyal adalet gereklerince yararlanarak milli kültür, medeniyet ve hukuk düzeni içinde onurlu bir hayat sürdürme ve maddi ve manevi varlığını bu yönde geliştirme hak ve yetkisine doğuştan sahip olduğu;
    ………………….
    Fikir, inanç ve kararıyla anlaşılmak, sözüne ve ruhuna bu yönde saygı ve mutlak sadakatle yorumlanıp uygulanmak üzere, TÜRK MİLLETİ TARAFINDAN, demokrasiye aşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunur.”
    Devam edecek. Hoşça kalın…

30 EYLÜL TOKAT GAZETESİ

administrator

    Related Articles

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir